jméno Petr
Text dotazu
Dobrý den.Jmenuji se Petr. Zjistil jsem z čeho je toto jméno odvozeno (skála) vím kdo byl poštol Petr, strážce nebeské brány,dočetl jsem se proč slaví Petr svátek 22 února,ale chtěl bych zjistit proč se znovu slaví Petr a Pavel 29 června. A kdo rozděluje jestli mám svátek slavit v červnu nebo v únoru?? Je ta volba na mě,nebo existuje nějaké
pravidlo, který Petr má kdy slavit svátek?? Děkuji za odpověď...
Odpověď
Dobrý den, osobní jméno Petr je řeckého původu odvozené od slova "petros", což je překlad aramejského "képhá", tedy "skála" či "skálopevný". S osobou apoštola Petra jste byl obeznámen, jak píšete. Oba svátky jsou s apoštolem Petrem spojeny, i když datum 29.6., tedy den, kdy byl apoštol Petr ukřižován, je v církevním kalendáři považováno za hlavní svátek apoštola Petra. Jedná se o jeden z nejstarších církevních svátků světců, zmínka o něm existuje již ve 4.století. Sv.Petr byl v tento den v roce 67 po několikaměsíčním vězení v Římě ukřižován hlavou dolů. Stejně tak sv.Pavel, který má svátek 29.6. s Petrem, byl v tento den v roce 67 v Římě sťat. Podle lidové pověry si v tento den žádala oběť řeka, proto se předposlední den v měsíci červnu nikdo nekoupal a převozníci se zdráhali vyjet na vodu.
Svátek 22.2. je zasvěcen v církevním kalendáři spíše Stolci sv.Petra, tedy povýšení sv.Petra na první hlavu církve v dějinách. Vznikl nejspíše ze starořímského svátku Parentálií, svátku zasvěcenému památce zemřelých. V tento den se nechávala jedna ze židlí u stolu neobsazená. Vyhrazena byla pro mrtvé. Tento akt měl usmířit mrtvé s živými. Český kalendář pro tento den uvádí osobní jméno Petr.
Základní rozdíl mezi svátkem 22.2. a 29.6. je ten, že svátek 29.6. má mnohaletou tradici v církevním kalendáři a slaví se i v ostatních zemích (např. na Slovensku má Peter svátek pouze 29.6.), je však spíše svátkem církevním, svátek Petra dne 22.2. je otázkou českého kalendáře.
Oficiálně má Petr svátek v českém kalendáři oba dva dny a je jen na Vás, který budete slavit.
Zdroje:
RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen.3. vyd. Praha : Libri, 2003. ISBN 80-7277-197-3
BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. 1. vyd. Praha : Šulc a spol., 1992. ISBN 80-901204-3-1 (váz.)
VONDRUŠKA, Vlastimil. Církevní rok a lidové obyčeje aneb kalendárium světců a světic, mučedníků a mučednic, pojednávající o víře českého lidu k nim, jakož i o liturgii katolické. 1. vyd. České Budějovice : Dona, 1991. ISBN 80-85463-03-2 (váz.)
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.03.2008 18:21
Petr Heřman píše:
Středa 16.06.2021 21:46
Mně řekli rodiče, že mám svátek 29.VI., a tak jej se mnou slavili. Myslím, že je to především úkolem rodičů, aby se svými dětmi ten jejich svátek slavili a tak aby děti věděly, kdy ten svátek mají.
Dříve to bylo běžné, že děti měly jména podle svatých, a těch bylo více se stejnými jmény, ale různými daty svátku. A tak když dali nějakému dítěti jméno Jan nebo Marie, muselo být jasné, podle kterého Jana anebo Marie to jméno dostaly, kdo byl jejich patronem. Např. moje teta Marie měla svátek na Máří Magdalénu. A když byl Jan podle evangelisty, tak to mohl být např. Jan Evangelista Purkyně.
Jinak si myslím, že poprava obou apoštolů ve stejný den 29.6.67 (zřejmě přepočítáno z Juliánského kalendáře do Řehořského) je pouhou legendou a že historicky to již bylo vyloučeno. Nicméně by mě zajímalo, jestli je něco známo o tom, kdy a kde tato legenda vznikla. Píše se neurčitě, že společný svátek byl vzpomínán někdy od III. století.
A jaký byl první kostel, zasvěcený oběma apoštolům současně? V Čechách nejznámější je asi Bazilika svatého Petra a Pavla v Praze na Vyšehradě s kolegiátní kapitulou. Ale který to byl ve světovém měřítku? V Římě mají ještě obě baziliky odděleně. Možná nedávno vyhořelá Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes? Podle legendy už ve III. století biskup Clair z Nantes přinesl z Říma hřeb z kříže, na kterém byl umučen svatý Petr, a pro relikvii nechal vystavět kapli zasvěcenou sv. Petrovi a Pavlovi.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu