jméno Housle
Text dotazu
Chtěla bych vědět, jak vzniklo místní jméno Housle - jedná se o pískovcovou rokli v Lysolajích.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
jméno Housle se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích, které se zabývají vznikem a významem místních jmen.
Zdroje:
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. 1. vyd. Praha : Česká akademie věd a umění, 1954. (1. díl A-H)
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 2. díl H-Kole. 1. vyd. Praha : Libri, 1997. ISBN 80-85983-14-1.
* Lexikon historických míst Čech, Moravy a Slezska. 1. vyd. Praha : Argo, 2001. ISBN 80-7203-402-2.
* CUŘÍN, František a kol. Jazyk: nářečí, místní jména, slangy. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeské nakladatelství, 1986.
* MYŠKA, Milan. Tajemství názvů aneb jak jistá místa ke svému jménu přišla. 1. vyd. Ostrava : Repronis, 2005. ISBN 80-7329-093-6 (brož.)
* TŘETINA, Jiří J. Jak vznikly názvy českých měst : aneb co Muamar Kaddafí neřekl!!!!!! [Česko] : Jiří J. Třetina, 2010. ISBN 978-80-86247-06-9 (váz.).
* CUŘÍN, František. Kapitoly z dějin českých nářečí a místních i pomístních jmen. 1. vyd. Praha : Universita Karlova, 1969.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2014 13:59
Šulistová Radka píše:
Pátek 26.07.2019 14:23
Dobrý den,nemohu nikde v knihovně najít knihu s názvem
Jak vznikly názvy českých měst, aneb, co Muamar Kaddáfí neřekl!!!!!! od J.J. Třetiny
Kdo je to prosím J.J.Třetina ?
Děkuji předem za odpově´d.
Radka
PSK - admin píše:
Úterý 30.07.2019 14:29
Dobrý den,
podle Souborného katalogu ČR má tento titul ve svém fondu pouze Národní knihovna ČR: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]04705227&local_base=SKC . Titul je aktuálně na antikvariátním trhu nedostupný. Pokud budete mít zájem, můžeme Vám vytvořit kopii pro osobní potřebu. Předpokládám, že titul je formátu A4, takže cena by byla Kč 2,50/ 1 strana formátu A4 černobíle, dále bychom připočetli přípravu předlohy v hodnotě Kč 30,-. Pokud si zakázku nevyzvednete v Národní knihovně, tak další položky by byly balné (Kč 35,-) a poštovné dle tarifu České pošty.
K osobě J. J. Třetiny – zjistili jsme pouze, že se jedná o Jiřího J. Třetinu, odkaz: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]0627491&local_base=AUT. Žádné další informace se nám o autorovi nepodařilo zjistit. Hledali jsme v : digitální knihovně Kramerius, článkové databázi Anopress a ANL, volně na internetu.
Pokud budete mít zájem o objednávku, napište na adresu: reference@nkp.cz.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu