-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych znala původ jména "FLOREK"
Děkuji :-)
Dobrý den,
pokud je Florek osobní jméno, poté se jedná se o domácí podobu jména Florentýn, Florentin - to je latinského původu a znamená "pocházející z města Florencie" (z lat. florens = kvetoucí).
Příjmení Florek je pak jedním z odvozených příjmení od základního tvaru Flor, což je zkrácenina osobního jména Florian (z lat. florianus = kvetoucí).
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, doporučujeme Vám stránky http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php nebo http://www.kdejsme.cz/.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5. Dostupné také z: http://eknihy.nkp.cz/[…]/uuid:e3fd7f62-e38d-11e0-bfc3-001e4ff27ac1.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
04.01.2016 14:52