Jméno Darja a Mikuláš
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu - jak vzniklo a co znamená jméno Darja a Mikuláš? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jméno Mikuláš vzniklo odvozením ze jména původně řeckého původu Nikoláos -> vykládá se jako vítězný v lidu či vítězství lidu. Změna počátečního N na M byla zapříčiněna pravděpodobně vlivem jména Michal.
A jméno Darja (jeho českou podobou je Daruše) je jméno perského původu. Má představovat ženskou podobu k mužskému jménu Darius, tj. "držitel dobra".
Zdroje:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? : původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář : informace o jménech afrických a asijských. 5., přeprac. a dopl. vyd. Praha : Academia, 2010. ISBN 8-80-200-1888-5 (brož.)
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.12.2012 12:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu