-
To se mi líbí
-
Doporučit
Prosím o nejstarší zápis jména Bednář v dostupných zdrojích, Berní rule pro Hradecko 1651 nebo seznaamu poddaných podle víry dané lokality, případně v jiných zdrojích ve Slatině nad Zdobnici, Žambercko. Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den,
v Berní rule z roku 1654 jsou zmíněni následující hospodáři v uvedené obci Slatina nad Zdobnicí:
* sedlák Martin Bednářů, majitel 45 strychů(rolí) půdy, z nichž na zimu osíval 3 a na jaro 6, dále vlastnil 2 potahy a choval 5 krav a 2 jalovice
* chalupník Jan Bednář, který vlastnil celkem 5 strychů (rolí) půdy, z nichž na zimu osíval 2 a na jaro 2, dále vlastnil 4 krávy a 3 jalovice
V Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 není obec Slatina nad Zdobnicí uvedena. Chybí zde i Žamberk a další vesnice v okolí. Soupis pro tuto oblast buď nebyl vyhotoven, či se během následujících staletí ztratil nebo byl nenávratně poškozen.
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* ČADKOVÁ, Iva, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Berní rula. Sv. 14, Kraj Hradecký III. Vyd. 1. Praha: Národní archiv, 2009. 335 s., [1] složený l. obr. příl. ISBN 978-80-86712-71-0.
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka, ed., KUKÁNOVÁ, Zlatuše, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Hradecko-Bydžovsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2000. 4 sv. (1539 s.). ISBN 80-85475-63-4.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
20.10.2016 21:17