-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, je prosím možné v ČR pojmenovat dítě-dceru Antonia v kalendáři je pouze Antonie. A je možné dát dvě křestní jména? Chtěla bych Antonia Eva. Předem strašně moc děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den,
podle zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb.(a jeho dalších novelizovaných podob) je v České republice možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR." Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.
Z jazykového výkladu matričního zákona vyplývá, že jméno se volí ze systému existujících, doložených jmen. Nelze tedy pro dítě vytvořit jméno zcela nové.
Na matrikách mají k dispozici seznam jmen, která lze v České republice zapsat do matriky. Tento seznam vychází z publikace Jak se bude Vaše dítě jmenovat? (autorka Miloslava Knappová). Její knihu jsme prohlédli, ale jméno Antonia v podobě psané s a na konci zde sice není uvedeno samostatně, ale je zde uvedeno jako zahraniční podoba jména Antonie. Z tohoto důvodu se domníváme, že by mělo být možné dát toto jméno svému dítěti. Přesto Vám doporučujeme, abyste ještě zašla na matriku a nechala si od nich toto tvrzení potvrdit.
Pokud se jméno v seznamu na matrikách nacházet nebude, je nutné získat znalecký posudek o možnosti užívat zatím nepovolené křestní jméno. Ten vydává PhDr. Miloslava Knappová, CSc. - soudní znalkyně v odvětví jazykovědy, jmenovaná Ministerstvem spravedlnosti ČR. Jedině ona ověřuje podoby jmen a příjmení pro zápis do osobních dokladů. Za posudek se platí řádově několik stokorun. Do žádosti musíte napsat, kdo bude nositelem jména (novorozeně, dospělý, chlapec, děvče), k jakému příjmení, případně dalšímu křestnímu jménu bude jméno užíváno, dále pramen, kde jste jméno našli + případně kopie příslušných dokumentů. Nezapomeňte ani na vaši zpáteční adresu a telefon.
PhDr. Miloslava Knappová, CSc.
Kubánské náměstí 1322/17
100 00 Praha 10 - Vršovice
tel.: 271 733 481
Zdroje:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* http://portal.gov.cz/app/zakony/zakon.jsp?page=0&nr=301~2F2000&rpp=15#seznam
* http://www.mvcr.cz/clanek/nahlizeni-do-matricnich-knih-a-sbirky-listin.aspx
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
26.06.2014 09:48