Jméno
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak máme smanželem postupovat, při určení jména pro naše dítě.Rádi bychom měli chlapce se jménem Honza-celý život na něj budou takto všichni volat a oslovovat,proto nechceme aby měl v rodném listě Jan.Na internetu jsem našla, že jsou 2lidé kteří se takto jmenují, přes to mi bylo sděleno na matrice, že toto jméno dát nemůžeme.Nevíme kde si máme zažádat a jaké dokumenty k tomu potřebujeme,aby se náš syn mohl jmenovat normálním českým jménem.
Odpověď
Dobrý den,
kolegové z Archeologického ústavu AV ČR nám předali Váš dotaz k vyřízení, Národní knihovna ČR je však od 23.7. do 7.8.2011 pro veřejnost uzavřena a její služby, včetně Ptejte se knihovny, pozastaveny. Nicméně vzhledem k tomu, že na dotazy podobné Vašemu jsme již odpovídali, můžete využít na internetu volně dostupný archiv Ptejte se knihovny, kam dotazy spolu s odpověďmi ukládáme.
Informace k Vašemu dotazu naleznete např. na odkazech:
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/krestni-jmena-v-cr
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/pripustna-krestni-jmena/
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/krestni-jmeno/
V odpovědích se dočtete, že dle příručky napsané Miloslavou Knappovou, která vychází ze zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb. (zákon byl mezi tím pozměněn, ovšem základní pravidla pozůstávají stejná) v České republice je možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistují jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR."
Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká. Z jazykového výkladu matričního zákona vyplývá, že jméno se volí ze systému existujících, doložených jmen. Nelze tedy pro dítě vytvořit jméno zcela nové.
Na uvedených odkazech naleznete ještě další podrobnější informace, ale obáváme se, že vzhledem k tomu, že jméno Honza je domácká podoba jména Jan, námitky matriky jsou zcela oprávněné a toto jméno Vašemu dítěti nebudete moci dát.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.10.2011 12:27
Lucie Hrošková píše:
Čtvrtek 27.12.2018 22:08
Dobrý den,
ráda bych se informovala, jak je tedy možné, že v ČR žije sedm nositelů jména Honza, když toto jméno nejde dítěti dát? Mezi nejznámější jmenuji novináře pana Honzu Dědka, básníka pana Honzu Volfa nebo českého kameramana pana Honzu Štangla.
Děkuji za váš čas.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 03.01.2019 13:18
Dobrý den,
protože, jak známo, výjimka potvrzuje pravidlo, mohl být v matrice zapsán i Honza a ne jen Jan; přestože jméno Honza je uváděno jako domácká podoba křestního jména Jan. Jiné vysvětlení se nám nepodařilo najít. Zda ale jsou všichni z těch sedmi, jak se uvádí, nositeli křestního jména Honza opravdu v matrice zapsány jako Honza a ne Jan a Honza uvádějí jako pro ně běžnější a veřejnosti známější označení, jsme nezkoumali.
O tom, které jméno bude moci být zapsáno do matriky, má ve sporných případech konečný rozhodující hlas soudní znalkyně v oboru onomastiky PhDr. Miloslava Knappová, autorka příruček o jménech (např. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Praha: Academia, 2017. už 6. vyd., rozšířené, upravené).
Jan je druhé nejčetnější české křestní jméno a také druhé nejčastější české mužské jméno novorozenců. Pochází z hebrejského יוֹחָנָן, Jo-chanan (יו חנן), což znamená „Hospodin je milostivý“. V češtině se často setkáváme s jeho domácí podobou Honza, která je odvozená z německé zdrobněliny Hans (od Johannes) a vzácně je uznávána i v matričních zápisech.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu