jména Pačes, Hälbig, Mandel
Text dotazu
Prosím o sdělení významu a původu jména Pačes,Hälbig, Mandel.
Odpověď
Příjmení Pačes pochází od slova pačesy = vlákna získaná při česání lnu, též vlasy. V některých případech je jméno odovozováno i od osobního jména Pačeslav (pač je 2. stupeň od přídavného jména paký = silný).
Podle údajů Ministerstva vnitra ČR se toto příjmení co do četnosti nachází na 2405. místě. Jeho nositeli bylo k 1.4. 2004 332 občanů v České republice.
Hälbig pochází z německého slova Hälbing = půlgroš Podle údajů Ministerstva vnitra ČR se toto příjmení co do četnosti nachází na 224455. místě. Jeho nositeli bylo k 1.4. 2004 23 občanů v České republice.
Příjmení Mandel vzniklo ze slova obecného významu mandel = 15 kusů. Mandel také znamenalo seskupení snopů na poli. V německém nářečí značilo slovo mandel mužíka. U rodin židovského původu je jméno Mandel odvozeno od jména Emanuel.
Podle údajů Ministerstva vnitra ČR se toto příjmení co do četnosti nachází na 26085. místě. Jeho nositeli bylo k 1.4. 2004 21 občanů v České republice.
Informace jsme čerpali z:
MOLDANOVÁ. Dobroslava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 11:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu