Jizerské hory - původ názvů obcí
Text dotazu
Dobrý den,
od dětských let jsem se pohybovala v oblasti Jizerských hor a už od té doby
toužím zjistit, odkud plynou jména obcí z této oblasti - např. Josefův Důl,
Antonínov, Bedřichov, Maxov, Lukášov, Janov, Karlov apod. Jsou to jména
pouze náhodně získaná a nebo se jedná o nějaké významné Lukáše, Josefy,
Antoníny apod.?
Odpověď
Dobrý den,
zajímáte-li se o původ názvu obcí, vřele Vám doporučujeme knihu od Antonína Profouse: Místní jména v Čechách, z které vám také citujeme informace o původu názvů měst v oblasti Jizerských hor.
Antonínov (Antoniwald)- ves 5km SZ od Tanvaldu. Ves vznikala pomalu od r. 1697. Podle tehdejšího majitele Albrechta Max. II. Antonína des Fours dostala od vrchnostenských úředníků jméno s latinským prvním členem (Antoni-). To u lidu nezdomácnělo a také druhý člen -wald ("les") nahrazen obvyklým u osad "dorf" "ves".
Bedřichov (Friedrichswald) - ves 6 km od Liberce. Ves byla založena od sklářů v letech 1598-1602 a pojmenovaná asi na počest buď Bedřicha z Redernu (úmrtí 1564) anebo jeho syna Bedřicha II. (úmrtí 1562). Německé jméno Friedrichswald znamená doslova Bedřichův les.
Josefův Důl - ves při levém břehu Jizery. Ves byla pojmenována asi podle svého zakladatele. Továrnu na kartouny založil r. 1746 hrabě Bolza, tehdejší majitel panství kosmonoského; r. 1793 ji koupil Josef Leitenberger a ten převedl závod z Kosmonos do Josefodolu.
Karlov (Karlsberg) - ves severně od Jablonce nad Nisou. R. 1701 se narodil hraběti Des Fours syn Karel Josef; první křest z té vsi byl r.1705. Ves tedy vznikla mezi 1701-1705. Latinský tvar hraběcích úředníků ustoupil časem dnešnímu.
Maxov (ve zvolené lokalitě Jizerských hor je uveden pouze Horní a Dolní Maxov) - ves snad byla založena r. 1670 od Albr. Maximil. Des Fours. Ves Dolní Maxov vznikla teprve r. 1700, neboť po této době je několikrát zmíněn Starý Maxov. Osobní jméno Max je zkratkou jména Maximilián z latinského Maximinianus "příslušník rodu Maximinova" a jména Maximinus "příslušník rodu Maximova". Osobní jméno povstalo ze superlat. maximus "největší-nejstarší".
Zbylé dvě uvedené obce nejsou v knize uvedeny (Lukášov chybá zcela a Janov je uveden několikrát, ovšem v jiných částech republiky). Z výše popsaného je patrné, že jména dostala obce podle význačných obyvatel, resp. snad podle tehdejších pánů tamní oblasti.
Vzhledem k tomu, že všechna místa se nachází ve velmi těsné blízkosti Josefova Dolu, s dotazem se můžete také obrátit na Muzeum místní historie ( http://www.jizerske-hory-ubytovani.eu/k/muzeum_mistni_historie_josefuv_dul) .
Zajímavé informace by Vám také mohli poskytnout jazykoví odborníci z Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php) .
Zajímavosti byste mohla také najít v různých průvodcích Jizerskými horami, které vyšly v mnoha vydáních u různých nakladatelů. Ty jsou dostupné nejenom v mnoha knihovnách (využijte např. Souborný katalog ČR http://aleph.nkp.cz/F/) , ale také v knihkupectvích a možná máte také nějaké doba vzhledem k tomu, že se v této oblasti již déle pohybujete.
Použitá literatura.
PROFOUS, Antonín; SVOBODA, Jan; ŠMILAUER, Vladimír. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd.. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2011 12:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu