Jízda automobilem
Text dotazu
V době před druhou světovou válkou se u nás jezdilo
vlevo, stejně jako v Anglii. Jak se v této době jezdilo v jiných částech
Evropy, např. ve Francii nebo v Rusku? A jak tomu bylo na samém počátku
století, ještě před první světovou válkou? Děkuji
Odpověď
Dobry den,
odpoved na Vasi otazku se nabizi  v clanku CIZEK, Vladimir. Vpravo, nebo vlevo?  Lide a zeme, 1991, roc. 40, c.4,  s.206 - 207.
Cituji: "Dnesni pravidla pro jizdu mela svuj pocatek ve stredoveku....Po prave strane vozovky jezdi tri z peti nejlidnatejsich zemi sveta . SSSR, USA a Cina. ... " Z clanku dale vyplyva, ze i ve Francii se jezdilo vpravo a to jiz od 18.stoleti. "...Mnoho jinych narodu zmenilo stranu, po ktere se jezdi, z leve na pravou. V Rusku k tomu doslo za carske vlady, ...v Cine byla zmena v roce 1946. Nikoli vsak v Britanii....Proc si Britove udrzeli levou stranu? ...britske nakladni vozy z 18. a 19. stoleti...mely vpredu sedacku pro vozku. Ten sedel na prave strane vozu, aby svou pravackou mohl lepe ovladat dlouhy bic...Jinde vsak ke zmenam doslo. V roce 1928 preslo na pravostranny provoz Portugalsko kvuli vpravo jezdicim sousednim zemim, Rakousko v roce 1938 po pripojeni k vpravo jezdicimu Nemecku..."
Elektronicka sbirka zakonu ASPI obsahuje napr. Vladni narizeni c. 242/1939 Sb. aj., ktere se zabyva jizdou vpravo, dale napr. RP05/39, z nehoz pro zajimavost cituji:
NARIZENI
o zavedeni jizdy vpravo v Cechach a na Morave ze dne 15. brezna 1939 V uzemich postavenych pod ochranu nemeckeho vojska plati predpisy poulicni dopravy ve smyslu jizdy vpravo Proto se musi zvlaste jezdit na prave strane jizdni drahy vpravo, vyhybati se vpravo a predhoniti vlevo.
V Berline dne 15.brezna 1939.
Vrchni velitel nemecke armady
von Brauchitsch
Rozdily v pravidlech silnicniho provozu se zabyvaji napr. nasledujici odkazy na internetu:
http://magazin.automix.centrum.cz/dovolena.phtml?cnt=v%259Aechny&info=2
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pravidla_silni%C4%8Dn%C3%ADho_provozu
Informace k Vami sledovane problematice by mohlo mit i Ministerstvo dopravy http://www.mdcr.cz/cs/default.htm  nebo Knihovna Narodniho technickeho muzea http://www.ntm.cz/cs/knihovna.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 09:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu