jestřebí
Text dotazu
Dobrý den,
hledám odpověď na otázku původu slova "jestřebí". Konkrétně se jedná o
souvislost s regionem Jestřebí hory (severovýchodní Čechy, část bývalých
Sudet). Našla jsem zatím dvě příblížení - jestřebí od staročeského "jest
trebiti" - ve významu je třeba vzdělávat, zúrodňovat půdu a poté, že v
souvislosti s názvem Jestřebí hory pochází slovo z německého Falkengebirge,
kde ale zase ztrácím nit, protože "der Falke" je v češtině sokol a ne
jestřáb.
Odpověď
Dobrý den,
slovníky místních a pomístních jmen se shodují na vysvětlení, že slovo "Jestřebí" vzniklo přeměnou "a" v "e" u tvaru přídavného jména slova jestřáb.
* Pomístní jména v Čechách : o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. 1. vyd. Praha : Academia : Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky, 1995. ISBN 80-901072-8-1.
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960.
Se svým dotazem se můžete obrátit také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Pracovníci poradny mohou mít k dispozici další dokumenty k etymologii místních názvů v Čechách.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2011 13:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu