jazykové nahrávky
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla, zda v posledních letech vyšel v odborné filologické literatuře nějaký článek zabývající se otázkou pořizování nahrávek pro dialektologický výzkum, případně pro sociolingvistický výzkum - za jakých podmínek nahrávky provádět, výběr respondentů apod. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, bohužel jsme nenalezli článek, který by podával konkrétní informace o pořizování nahrávek pro jazykové výzkumy. Snad Vám pomohou níže uvedené články, které pojednávají o výzkumu mluveného jazyka. Je možné. že zde budou zmíněny i metody výzkumů. Záznamy článků dohledáte v bázi ANL (Články v českých novinách, časopisech a sbornících ) na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ . Dostupnost periodik, ve kterých se články vyskytují, pak zjistíte pomocí Souborného katalogu periodik ČR (SKC/P) na stejné adrese.
* BACHMANNOVÁ, Jarmila. Svědectví archivních magnetofonových nahrávek o jazyce českých enkláv v Polsku. In: Naše řeč. Roč. 84, č. 4 (2001), s. 184-191. ISSN 0027-8203.
* MÜLLEROVÁ, Olga; HOFFMANNOVÁ, Jana. Čeština spisovná, hovorová, obecná... a hlavně mluvená (v současné komunikace a v současném výzkumu). In: Slovo a slovesnost. Roč. 58, č. 1 (1997), s. 42-54. ISSN 0037-7031.
* ČERMÁK, František; SGALL, Petr. Výzkum mluvené češtiny: jeho situace a potřeby. In: Slovo a slovesnost. Roč. 58, č. 1 (1997), s. 15-25. ISSN 0037-7031.
Dále Vám uvádíme články a monografii, které se vztahují k Českému národnímu korpusu (více info o něm na www: http://ucnk.ff.cuni.cz/co_je_korpus.php). Zde by také mohly být uvedeny informace o získávání nahrávek pro mluvený korpus, které jsou následně přepisovány do počítače.
* KODÝTEK, Vilém. Mluvená čeština v Praze a Brně: sonda do mluvených korpusů. In: Slovo a slovesnost. Roč. 68, č. 1 (2007), s. 23-37. ISSN 0037-7031.
* HLAVÁČKOVÁ, Dana. Korpus mluvené češtiny z brněnského prostředí a jeho morfologické značkování. In: Slovo a slovesnost. Roč. 62, č. 1 (2001), s. 62-70. ISSN 0037-7031.
* KOPŘIVOVÁ, Marie (ed.); WACLAWIČOVÁ, Martina (ed.). Čeština v mluveném korpus. Vyd. 1.. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny : Ústav Českého národního korpusu, 2008. 273 s. ISBN 978-80-7106-982-9.
Stručně obsah: Témata knihy, první svého druhu, zahrnují široké pole od problematiky budování mluvených korpusů přes zkoumání obecných rysů mluvenosti a variantnosti v mluveném jazyce až po různé aspekty gramatického popisu mluveného jazyka.
Na webových stránkách ČNK se také můžete dočíst o korpusech mluveného jazyka, informace se zobrazí po kliknutí na vybraný korpus, viz. dostupné
korpusy na http://ucnk.ff.cuni.cz/struktura.php .
Na adrese http://ucnk.ff.cuni.cz/dohody.php naleznete dohodu, která je uzavíraná s poskytovateli textu.
Můžete také zkusit kontaktovat ČNK, zda by Vám jeho pracovníci nepodali bližší informace přímo z jejich praxe, kontakty viz http://ucnk.ff.cuni.cz/kdejsme.php .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.06.2009 09:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu