Jaroslav Seifert
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se dozvědět něco o Jaroslavovi Seifertovi(kdy se narodil a kde atd.). Ale nejvíce by mě zajímali jeho básně.Potřebovala bych nějaký seznam jeho básní. P.S.A jakou báseň byste doporučovali na recitaci.
Odpověď
Dobrý den, předem bychom se rádi omluvili za zpoždění naší odpovědi způsobené nefunkčností počítače, na kterém emailová pošta služby Ptejte se knihovny funguje.
Informace o životě a díle Jaroslava Seiferta můžete nalézt například v následujících slovnících:
* Slovník českých spisovatelů / [zpracoval kolektiv autorů pod vedením Věry Menclové a Václava Vaňka ; rejstříky sestavil Samuel Titěra]. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha : Libri, 2005. 822 s. ; 20 cm. ISBN 80-7277-179-5.
* Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. Díl 4, sv. 1, S-T. Praha : Academia, 2008. 1082 s. ISBN 978-80-200-1670-6.
- obsahuje i přehled odkazů na literaturu
* MARŠÍČEK, Vlastimil. Nezval, Seifert a ti druzí- : necenzurovaný slovník českých spisovatelů. Brno : Host, 1999. -- 186 s., [22] obr. příl. ; 20 cm. ISBN 80-86055-72-8
Stručné informace také naleznete v běžných encyklopediích a na internetu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Seifert
http://www.spisovatele.cz/jaroslav-seifert
http://literatura.kvalitne.cz/sei.htm
Přehled literatury o Jaroslavu Seifertovi a bibliografii prvních knižních vydání jeho děl naleznete v publikaci od Zdeňka Pešata:
* PEŠAT, Zdeněk. Jaroslav Seifert. Praha : Československý spisovatel : Lidové noviny, 1991 (Vimperk : Tiskárny Vimperk). 238 s. : [16] s. fotogr. ; 19 cm. (Portréty spisovatelů). ISBN 80-202-0265-X (brož.)
Užitečný může být i výbor z díla:
* Jaroslav Seifert : Výbor z díla / Z češ. do ital. přel. kol. ; Saggio introduttivo e note bio-bibliografiche a cura di Jaroslava Maruskova Demartis. -- Torino : Unione Tipografico-Editrice, 1987 (Tipografia sociale). -- 37, 766 s. : [1] obr.příl. ; 8°. -- (Scrittori del mondo: i
Nobel)
Jednotlivé básnické sbírky byly publikovány také v několikasvazkovém souboru:
Seifert, Jaroslav, 1901-1986
* Dílo. 1. [sv.], 1921-1926 / [Autor:] Jaroslav Seifert ; Uspoř. a doslov naps. A.M. Píša. -- 2. vyd.. -- Praha : Československý spisovatel, 1956 (Brno : Brněn. knihtisk. 2). -- 202, [1] s. : [1] obr. příl. ; 8°
První svazek "Díla" J. Seiferta shrnuje verše z prvního pětiletí básníkovy tvorby. V čele knihy stojí Seifertova prvotina, "Město v slzách" (1921), rozvíjející motivy města jako místa utrpení dělnické třídy, jejíž tužby po šťastném životě básník vyjadřuje a jejíž revoluční boj přijímá za svůj, staví se na barikádu revoluce a zdraví ruský Říjen. V dalších sbírkách "Samá láska", "Svatební cesta", "Slavík zpívá špatně" - z níž je podán v tomto svazku výbor - se už projevuje Seifertův příklon k poetismu.
* Dílo. 2. [sv.], 1929-1944 / [Autor:] Jaroslav Seifert ; Uspoř. a doslov naps. A.M. Píša. -- 2. vyd.. -- Praha : Československý spisovatel, 1957 (Brno : Brněn. knihtisk. 2). -- 277, [8] s. : [1] obr. příl. ; 8°
Druhý svazek Díla obsahuje verše básníkovy ze sbírky "Poštovní holub"
(1929), "Jablko s klína" (1938) a "Ruce Venušiny" (1936). Verše přinášející převážně intimní a milostnou lyriku, jsou proti původním vydáním poněkud zkráceny,"Jaro sbohem" (1937), sbírka několikrát překomponovaná je inspirovaná hlavně dojmy z dětství a vzpomínkami na domov; má místy humorný a sebeironizující charakter.
* Dílo. 3. [sv.], 1937-1952 / [Autor:] Jaroslav Seifert ; Uspoř. a doslov naps. A.M. Píša ; Fot.: František Vopat. -- 2., rozš. vyd.. -- Praha : Československý spisovatel, 1958 (Brno : Brněn. knihtisk. 2). -- 272, [4] s. : [1] fot. příl. ; 8°
V třetím svazku jsou otištěny básníkovy verše z druhého, rozšířeného vydání sbírky Přilba hlíny (1946) ve dvou částech: Zhasněte světla a S náručí otevřenou. Ostatek svazku zaujímají skladby Vějíř Boženy Němcové (1940), Světlem oděná (1940) a kniha Kamenný most (1944). Motivy a ladění posledních tří sbírek, psaných za okupace, jsou vyznáním lásky k rodné zemi a k Praze, slibem věrnosti jejímu lidu i vírou v jeho svobodu.
* Dílo. 4. [sv.], 1937-1956 / [Autor:] Jaroslav Seifert ; Uspoř. a doslov naps. A.M. Píša. -- 2., rozš. vyd.. -- Praha : Československý spisovatel, 1959 (Brno : Tisk 2). -- 228, [6] s. : [1] fot. příl. ; 8°
Čtvrtý svazek souborného vydání tvoří sbírka příležitostných básní věnovaných básníkům a umělcům "Ruka a plamen", doplněná porůznu uveřejněnými básněmi až do roku 1956, dále verše k obrázkům Mikoláše Alše "Šel malíř chudě dosvěta" a závěrem "Píseň o Viktorce", zpracovávající příběh jedné z postav "Babičky" Boženy Němcové.
* Dílo. 5. [sv.], 1929-1954 / [Autor:] Jaroslav Seifert ; Uspoř. a vysvětl. naps. A.M. Píša ; S pův. kresbami Františka Bidla. -- 1. vyd.. -- Praha : Československý spisovatel, 1957 (Brno : Brněn. knihtisk. 2). -- 346. [2] s. ; 8°
Pátý svazek je převahou vyhrazen básníkovu humoru a vtipu, jeho kulturní i politické satiře. První oddíl, nadepsaný Zpíváno do rotačky (podle stejnojmenné básníkovy sbírky), zahrnuje verše z let 1932-1938, které básník ve spojitosti se svou novinářskou činnosti psával na aktuální podněty do denních listů. Další čtyři oddíly zahrnují sbírku s obláčky hroznů, obsahující básně z let 1945-1949, cyklus Romancí o mládí a o víně, pocházející z let1953-1954, Romanci o králi Václavu IV. z r. 1949 a vzpomínkový "feuilleton" Hvězdy nad Rajskou zahradou, který je zde otištěn v druhé versi z r. 1929 (první, kratší verse pochází z r. 1927).
* Dílo. 6. [sv.], 1945-1956 / Jaroslav Seifert ; Uspoř. a doslov naps. A.M. Píša. -- 1. vyd.. -- Praha : Československý spisovatel, 1964 (Brno : Tisk 2). -- 269, [6] s. ; 8°
Ve svazku zařazené sbírky veršů (Praha; Maminka; Koulelo se, koulelo; Chlapec a hvězdy) jsou vesměs inspirovány hodnotami básníku nad jiné
drahými: rodným městem, maminkou, domovem, jeho krásou, přírodou a lidmi, krásou mladýchlet, typickou tváří české vesnice s rázovitostí jejích postav a kouzlem jejích zvyků.
* Dílo. [Sv.] 7, 1965-1968 / Jaroslav Seifert ; K vyd. připr. a ediční pozn. naps. Rudolf Havel ; Úv. slovo: [autor] ; Studii Básnický čin [naps.] A.M. Píša. -- 1. vyd. v Díle. -- Praha : Československý spisovatel, 1970 (Vimperk : Stráž). -- 281, [6] s. ; 8°
Svazek je složen ze tří již dříve samostatně edičně vypravených sbírek: z Koncertu na ostrově, Halleyovy komety a Odlévání zvonů. Volným veršům svěřuje básník svou životní zkušenost, vrací se k dětství i k létům zrání a ke vzpomínkám na své umělecké druhy. Tematické rozpětí je dáno bilanční podstatou veršů.
A také v edici "Dílo Jaroslava Seiferta":
* Poštovní holub ; Jablko s klína ; Ruce Venušiny ; Básně do sbírek nezařazené (1928-1933) ; Překlady ; Dubia / Jaroslav Seifert ; [edičně připravil Jiří Brabec]. -- V tomto souboru vyd. 1.. -- Praha : Akropolis, 2001. -- 257 s. : il. ; 23 cm. -- (Dílo Jaroslava Seiferta ; sv. 3). ISBN
80-7304-007-7 (váz.) : Kč 269,00. -- ISBN 80-7304-006-9 (soubor : váz.)
* Praha ; Romance o králi Václavu IV. ; Prsten Třeboňské madoně ; S obláčky hroznů ; Romance o mládí a o víně ; Vytržené stránky ; Překlady ; Dodatky / [Jaroslav Seifert ; edičně připravila Marie Jirásková]. -- V tomto souboru 1. vyd.. -- Praha : Akropolis, 2005. -- 379 s. : il. ; 23 cm. -- (Dílo Jaroslava Seiferta ; sv. 8). ISBN 80-7304-006-9 (soubor : váz.). -- ISBN
80-7304-066-2 (váz.) : Kč 399,00
* Koncert na ostrově ; Halleyova kometa ; Odlévání zvonů ; Dodatky
(1966-1970) / [Jaroslav Seifert ; edičně připravil Jiří Flaišman]. -- V tomto souboru 1. vyd.. -- Praha : Akropolis, 2004. -- 291 s. ; 23 cm. -- (Dílo Jaroslava Seiferta ; sv. 10). ISBN 80-7304-006-9 (soubor : váz.). -- ISBN 80-7304-058-1 (váz.) : Kč 299,00
* Morový sloup ; Deštník z Piccadilly ; Býti básníkem ; Dodatky / [Jaroslav Seifert]. -- V tomto souboru 1. vyd.. -- Praha : Akropolis, 2003. -- 399 s.
: il. (některé barev.) ; 24 cm. -- (Dílo Jaroslava Seiferta ; sv. 11). ISBN
80-7304-027-1 (váz.) : Kč 399,00. -- ISBN 80-7304-006-9 (soubor : váz.)
* Hvězdy nad Rajskou zahradou ; Publicistika 1921-1932 ; Dubia ; Společná prohlášení / [Jaroslav Seifert ; edičně připravil Jiří Brabec]. -- V tomto souboru 1. vyd.. -- Praha : Akropolis, 2004. -- 499 s. : il. ; 24 cm. -- (Dílo Jaroslava Seiferta ; sv. 12). ISBN 80-7304-006-9 (soubor : váz.). -- ISBN 80-7304-031-X (váz.) : Kč 489,00
Jednotlivá díla je možné také vyhledat pomocí knihovního katalogu zadáním spojení jaroslav seifert do pole autor, např. elektronického katalogu Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) nebo České národní bibliografie (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb).
Doporučovat báseň vhodnou pro recitaci nám bohužel nepřísluší, navíc se do jisté míry jedná o Vaši osobní záležitost. Báseň, kterou si vyberete, by Vás měla nějakým způsobem oslovit, zaujmout, měla by na Vás zapůsobit.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.10.2009 17:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu