Jana nebo Johanka z Arku
Text dotazu
Je správně Jana nebo Johanka z Arku?
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že obě varianty jména jsou správně, více zažité a v odborné literatuře více užívané je pravděpodobně Jana z Arku. Francouzská podoba jména této světice, Jeanne (d´Arc), má v češtině ekvivalent Jana, Johana (staročeská podoba Johanka), je z němčiny přejatou počeštěnou variantou křestního jména Jana.
Použité zdroje:
* Databáze národních autorit NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/aut)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010. Str. 403. ISBN 978-80-200-1888-5.
* LIŠKA, Vladimír. Jana z Arku : prokletá světice? Olomouc : Fontána, 2004. 168 s. : il., portréty, mapa ; 22 cm. (Záhadné postavy světových dějin ; sv. 2). ISBN 80-7336-192-2.
* MOINOT, Pierre. Jana z Arku : moc a nevinnost. Praha : Mladá fronta, 1996. 279 s., [16] s. obr. příl. ; 21 cm. (Osudy). ISBN 80-204-0284-5.
* PERNOUD, Régine. Život Jany z Arku. Brno: Cesta, 1994 (Brno : Arch). 109 s. ; 20 cm. ISBN 80-85319-36-5.
* RULÍŠEK, Hynek. Postavy, atributy, symboly : slovník křesťanské ikonografie. [České Budějovice] : Karmášek, 2006. ca 500 s. : il. (některé barev.) ; 30 cm. ISBN 80-239-7434-3.
* ATTWATER, Donald. Slovník svatých. Vimperk : Papyrus ; Rudná u Prahy: JEVA, 1993 (Vimperk : Tiskárny Vimperk). 436 s. ; 21 cm. ISBN 80-901365-7-5 (Rudná u Prahy : váz.). ISBN 80-85776-06-5 (Papyrus : váz.).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 08:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu