-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, nemohu sehnat podrobnější údaje k manželovi Johany Havlíčkové, sestru KHB, Janu Pujmanovi z Humpolce. Vím jen, že byl kupec a že před stíháním pro urážku císaře utekl do Ameriky.
Dobrý den,
osud manžela paní Johany Pujmanové se nám nepodařilo vypátrat. V Národních listech ze dne 20.5.1932 vyšel moc pěkný článek od Novákové B. s názvem In memoriam Havlíčkovy sestra Johanky. Text ve stručnosti mapuje život Havlíčkovy jediné sestry. Paní Johana se vdala roku 1863 za Jana Pujmana obchodníka z Humpolce. Bližší informace o svatbě by se patrně nalezli buď v matrice tehdejšího Německého Brodu (kde patrně bydlela paní Johana), anebo v matrice Humpolce, odkud pocházel pan Pujman. Ale již v roce 1870 již žije paní Johana i s dcerou Pavlou u maminky v Německém Brodě a v roce 1870 se k nim stěhuje i Zdeňka Havlíčková, která zde zůstává až do své smrti.
Pan Jan Pujman tedy musel rodinu opustit mezi lety 1964 - 1869. V článku se píše, že manželství nebylo šťastné a Pujman odešel do Ameriky pro urážku císaře, jak píšete. Je otázkou, kam do Ameriky se tento pán dostal. Aktuálně jediným vodítkem jsou webové stránky: http://www.ellisisland.org/ . Stránky spravuje organizace, která se zabývá historií přistěhovalectví do USA. Část přistěhovalců do Severní Ameriky čekala na přijetí do USA na ostrově Ellis Island (jen mezi léty 1880 a 1930 žádalo o vpuštění do USA 27 milionů lidí a 12 milionů právě v Ellis Island - přes Ellis Island přijížděla většina evropských uprchlíků), nicméně na seznamu žádajících o azyl jsme pana Jana Pujmana neobjevili. Buď Využil jinou cestu, anebo odcestoval do Jižní Ameriky, či někam úplně jinam.
V Národní digitální knihovně v části Kramerius jsme ještě našli informaci, že pan Jan Pujman daroval Zdeňce Havlíčkové 2 talíře na ovoce, ale bohužel chybí datace či podrobnější informace. Jedinou informací zde je, že se jedná o Seznam darů k národní loterii pro Zdeňku Havlíčkovou.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
22.06.2015 08:00