Jan Prošvic
Text dotazu
Informace o životě Jana Prošvice, pražského elektropodnikatele, který založil podnik ESA z něhož dále vznikla ETA.
Odpověď
Dobry den, o prazskem elektropodnikateli, ktery zalozil podnik ESA, z nehoz dale vznikla ETA, se mi nepodarilo najit mnoho informaci. Zminka je pouze v publikaci Elektro-Praga, narodni podnik. Podnik 50. vyroci vzniku KSC. Hlinsko v Cechach. 1943 1973. Hlinsko v Cechach: Eletro-Praga, 1973.
"...V roce 1943 zakoupil Jan Prosvic, majitel tovarny na pristroje v Praze, spolu s Eckhardtem, majitelem tovarny na kovove zbozi v Chotebori, cast objektu od Josefa Stastika a zalozili Elektrotechnickou okciovou spolecnost Esa. Behem kratke doby se stal Prosvic hlavnim akcionarem a reditelem firmy.
Firma byla zapsana do obchodniho rejstriku v Praze dne 3. zari 1943. V roce
1945 koupil Prosvic od vdovy Stastikove zbytek objektu a prestehoval do neho svoji soukromou firmu na vyrobu gramomenicu, ktera mela sidlo v Praze...."
"Soukromy majitel Jan Prosvic stal v cele obou podniku v prvnich povalecnych letech, i kdyz jiz vedla podniky narodni sprava..."
Dalsi zdroje:
"...Pro ty z Vas, kteri maji hlubsi zajem o seznameni se s nasi minulosti, jsou k dispozici kroniky mesta i knihovna a archiv Mestskeho muzea..."
"Prameny a literatura k dalsimu studiu.
A - Hlinecke kroniky ..., II. kniha 1939-1947 a dalsi
Fondy statnich archivu v Praze, Zamrsku a Chrudimi tykajici se mesta Hlinska..."
Citovano z : Pohled do historie mesta Hlinska. Hlinsko: Mestske muzeum a galerie, 2004.
S.88: "Behem druhe svetove valky zakoupili panove Prosvic a Eckhardt cast objektu byvale Stastikovy firmy a spolecne zalozili v roce 1943 Elektrotechnickou  akciovou spolecnost ESA....Roku 1948 byly obe firmy Prosvic a ESA znarodneny a spojeny v podnik Elektro-Praga...."
Z knihy: Hlinsko. Hlinsko: mesto Hlinsko, 2009.
Pokud bychom nasli jeste nejake informace o Janu Prosvicovi, ozveme se.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 12:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu