Jan Evangelista Purkyně
Text dotazu
Prosím o informaci, o rodičích, případně prarodičích Jana Evangelisty Purkyněho. Děkuji
Odpověď
Ve zdrojích dostupných v Národní knihovně ČR jsme nalezli zmínku pouze o rodičích Jana Evangelisty Purkyně.
- Jan Evangelista Purkyně se narodil 18. prosince 1787 v Libochovicích na Litoměřicku jako nejstarší syn Josefa Purkyně, hospodářského úředníka na panství knížat Dietrichsteinů, a Rosalie roz. Šafránkové. Rodina Purkyňů pocházela z Litoměřic. Otec J.E.P. zemřel již roku 1793 ve svých čtyřiceti letech, tedy když bylo Janovi pouhých šest let. Jan měl ještě dva bratry - Emanuela a Josefa. Matka Purkyňovi zemřela v říjnu roku 1834.
Informace jsme čerpali ze serveru Velikáni.cz: referáty, životopisy, díla, zajímavosti. Článek o J.E.Purkyně http://www.velikani.cz/index2.php?kat=ostve&zdroj=purkyneje .
V knize Galerie nesmrtelných: Češi a Moravané, svazek 1. Třebíč: Vydavatelství Drahomír Rybníček, 1998, se o rodičích J.E.Purkyně můžeme ještě dovědět toto:
- po otcově smrti se malému Janovi hodně věnovala matka, zejména po večerech, které věnovali předčítání, a jakmile Jan v libochovické škole sám zvládl základ rodného jazyka, obstarávala mu české knihy a časopisy, dodávané proslulou Krameriovou expedicí. S radostí přijala, že ze všech svazků, které se mu tehdy dostaly do rukou, ho nejvíce zaujalo Komenského dílo Orbis pictus - a že by tedy syn, jehož další láskou byla příroda, z níž už mnohé poznal za života a pod vlivem otce, mohl zdárně směřovat k dráze učitelské.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 11:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu