Jan Antonín Neumann
Text dotazu
Zajimala by me osobnost Jana Antonina Neumanna. Zil v Chrudimi, pozdeji v Nerudove ulici v Praze. Mel velkou sbirku grafik Hollara a starozitnosti.
Odpověď
Dobrý den,
archiválie k postavě J.A. Neumanna jsou i v archivu NK ČR, viz níže
Sbírka J. A. Neumanna 1546–1909
J. A. Neumann, obchodník z Chrudimi, později žijící ve Fünfhausu u Vídně a v Praze, se koncem 19. a na počátku 20. století zabýval původně sbíráním autografů významných českých i evropských osobností. Postupně však začal shromažďovat i písemnosti k jednotlivým osobnostem, např. biskupům, vojákům ap., a to jak spisy s jejich podpisy, tak i poznámky z literatury. Protože jde převážně o originály vytržené z fondů, v nichž chybějí, a často jde o zajímavý a někdy i nenahraditelný spis, má sbírka význam nejen jako kuriozita, ale i jako historický pramen.
Původní sbírka autografů bez jakéhokoliv systému, obsahuje kromě podpisů i řadu spisů k jednotlivým osobnostem, např. církevním hodnostářům, panovníkům a šlechticům z různých evropských zemí, učencům, vědcům, vojákům, umělcům, především z Rakouska a Německa, ale i závažné i méně významné písemnosti z jejich činnosti. Dále je zde několik zajímavých jednotlivých písemností, např. cechovní řády a řada ustřižených podpisů různých lidí. Ke sbírce je vyhotovený inventář.
Neumann Jan Antonín 1862–1907
Jan Antonín Neumann, obchodník v Chrudimi, poté žijící ve Fünfhausu u Vídně a od 70./80.l. 19. stol. v Praze. Ve fondech ANK je sbírka historických dokumentů, kterou vybudoval. Osobní fond obsahuje obchodní i soukromou korespondenci J. A. Neumanna (např. s paní Josefou Náprstkovou o Neumannově sbírce či Jindřichem Resselem, synem Josefa Ressela, o otcově pomníku), účetní písemnosti (obchod, daně, exekuce apod.) a dokumenty k různým záležitostem (např. stavba Petřínské rozhledny). Je uložen v jednom kartonu a je k němu vyhotovený inventář. (Osobní pozůstalost J. A. Neumanna je uložená ve Státním okresní archivu Chrudim, fond Neumann Antonín 1849–1900. Xerokopie tohoto fondu jsou uloženy v ANK.)
Další zdroj, ale to asi znáte:
http://www.knihovna-cr.cz/osobnosti-chrudimska/neumann-jan-antonin
Doporučila bych ještě zkusit obrátit se na Literární archiv Památníku národního písemnictví http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/ a Národní archiv ČR http://www.nacr.cz/ , kde by mohli mít také nějaké informace.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2014 10:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu