Jakým jazykem se mluvilo v Königsbergu před druhou světovou válkou
Text dotazu
Dobrý deň,
kedysi sme koršpondovali vo veci Dr.Krajewského. Ak je to zaujímavé pre Váš archív (vašej knižnice) z Poľska mám správu, že pochádzal zo známej varšavskejlekárskej rodiny, ale ani tam toho nemajú oveľa viac. Tiež som sa dopátrak, že v r. 1990 si zlomil ohu na známom Aničkinom moste, zle sa mu to hojilo a predstava, že bude krívať, alebo chodiť s barlami sa preajali na jeho psycickom stave a depresii a pomohli mu predčasne do hrobu.
Prosím Vás, nedá sa u Vás v knižnici zistiť, akým jazykom rozprávali pred II. sv. vojnou v Kaliningade (dnes Rusko) byválom Pruskom meste? Nemecký alebo nejakým kombinovaným nemecko-polským jazykom?
Ďakujem Vám za odpoveď.
Odpověď
Dobrý den,
přesnou informaci  o jazycích užívaných v Königsbergu před druhou světovou válkou se nám bohužel nepodařilo nalézt. Učebnice z roku 1834 uvádí, že v severní části východního Prusku žijí kromě Němců i potomci původních obyvatel Litevců, kteří mluví vlastní řečí.  (http://books.google.cz/books?id=pAJDAAAAcAAJ, s. 385-386). Nalezli jsme také mapku, která uváděla okresy s minimálně 5% zastoupením obyvatelstva, jehož rodným jazykem nebyla němčina, tato mapka vycházela ze sčítání lidu 1900 (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Sprachen_Deutsches_Reich_1900.png), podle této mapky by se zdálo, že takováto menšina v Královci/Königsbergu nežila.
Vodítkem by snad pro Vás mohla být publikace „Sprachliche Minderheiten und nationale Schule“ (http://books.google.cz/books?id=N5cGiKDWJfIC). V fondu NK jsme nalezli knihu „Das Ergebnis der Sprachenzählungen von 1925 im südlichen Ostpreussen“, bohužel se však venuje pouze jižní části vychodniho Pruska. Neuspeli jsme ani v knihách  „Die Bevölkerung in Ostpreussen und ihre Veränderungen“ a  „Die Geschichte der Stadt Königsberg in Preussen” které se také nachazejí ve fondu. Podle knihy „Die Geschichte der Stadt Königsberg in Preussen” vycházely před 2. světovou válkou periodika pouze v němčině.
Jazykové menšiny jsou zmiňovány v knize “Preussische Verwaltung der Regierungsbezirks Königsberg 1870-1920“, která se však bohužel v našem fondu nenachází (http://books.google.cz/books?id=gM1JAAAAMAAJ).
Můžete se ještě zkusit obrátit přímo na některou kaliningradskou knihovnu (http://www.tranzit-kaliningrad.ru/en/community/organizations/kaliningradskaj_centralizovannaj_bibliotecnaj_sistema/) nebo kaliningradské muzeum (http://www.russianmuseums.info/M995).
Použité zdroje:
HORN, Werner. Die Bevölkerung in Ostpreussen und ihre Veränderungen. Königsberg: Gräfe und Unzer Verlag  1931. 144 s.
WITTSCHELL, Leo. Das Ergebnis der Sprachenzählungen von 1925 im südlichen Ostpreussen. Hamburg, 1926.
GAUSE, Fritz. Die Geschichte der Stadt Königsberg in Preussen. III. Band, Vom Ersten Weltkrieg bis zum Untergang Königsbergs. Köln : Böhlau, 1996. 352 s., xviii s.
se nám bohužel nepodařilo nalézt. Učebnice z roku 1834 uvádí, že v severní části východního Prusku žijí kromě Němců i potomci původních obyvatel Litevců, kteří mluví vlastní řečí.  (http://books.google.cz/books?id=pAJDAAAAcAAJ, s. 385-386). Nalezli jsme také mapku, která uváděla okresy s minimálně 5% zastoupením obyvatelstva, jehož rodným jazykem nebyla němčina, tato mapka vycházela ze sčítání lidu 1900 (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Sprachen_Deutsches_Reich_1900.png), podle této mapky by se zdálo, že takováto menšina v Královci/Königsbergu nežila.
Použité zdroje:
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2012 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu