-
To se mi líbí
-
Doporučit
Kde a jak vzniklo příjmení Goss. Děda pocházel ze zaniklé vesnice u Tachova. Děkuji za jakoukoli odpověď.
Dobrý den,
knihy o českých příjmeních uvádějí, že příjmení Gross vzniklo odvozením od německého přídavného jména gross = velký. Konkrétní historii předků s tímto příjmením ve Vašem rodu je ovšem možné dohledat pouze v archivních dokumentech. Pokud byste se chtěl pustit do genealogického pátrání po stopách svých předků, doporučovali bychom Vám nejprve prostudovat některou z níže uvedených publikací:
* PEREMSKÁ, Lenka. Rodinná kronika: krok za krokem. 2. vydání. Brno: CPress, 2017. 104 stran. ISBN 978-80-264-1400-1.
* PEREMSKÁ, Lenka. Rodokmen krok za krokem. 2. vydání. Brno: CPress, 2016. 208 stran. ISBN 978-80-264-1270-0.
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen. Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Jazyk, lingvistika a literatura
Karlovy Vary
Národní knihovna ČR
16.02.2018 19:24