jak vzniklo české slovo lyže
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vědět, jak vzniklo české slovo lyže. Původně se říkalo SKI.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podobný dotaz je zpracován v Archivu Ptejte se knihovny, viz http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/puvod-slova-lyze.
To, že se říkalo původně lyžím ski, bylo patrně z norského názvu pro lyže - ski (Norština - čeština. Praktický slovník. Voznice: Leda, 2005. ISBN 80-7335-056-4.). Název ski pro lyže a lyžování je užíván v mnoha jazycích a je svým způsobem slovem mezinárodním.
Zajímavý odkaz na přehled o historii lyžování, viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Ly%C5%BEov%C3%A1n%C3%AD.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2012 10:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu