jak vyhledat ISBN ke knihám, kde vše ostatní znám
Text dotazu
Potřebovalala bych vědět, jak získám čísla ISBN, když znám autora i název knihy. Jsem starší dáma a potřebuji podrobnější popis (počítač mi moc nejde).Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
ISBN naleznete v bázích knihoven, pokud kniha ISBN obsahuje (cca od 90. let minulého století), bibliografické záznamy ho povinně obsahují.
Bohužel jste neuvedla, zda hledáte knihy vydané na našem území nebo i knihy vydané v zahraničí a také, jak jsou Vámi hledané knihy "staré" (vzhledem k tomu, že hledáte ISBN, usuzujeme, že spíše novější).
Pro knihy vydané u nás můžete využít i online katalog Národní knihovny - bázi NKC http://aleph.nkp.cz/F/ (je zde i literatura vydaná v zahraničí, ovšem jen ta, kterou vlastní NK ČR) nebo také souborný katalog ČR - bázi SKC (katalogy více než 100 českých knihoven, včetně zahraniční, kterou vlastní).
Pokud znáte autora a název, máte více variant pro vyhledávání, doporučujeme dvě - buď přes název (zadáním celého názvu) nebo kombinací jména autora  a slova z názvu (případně rok vydání, pokud se jedná o titul, který vyšel mnohokrát).
Např.  Ludvík Vaculík: Český snář
Můžete zadat do vyhledávacího pole Vaculík snář - příloha
vaculik1  (kliknete na OK)
Jsou vyhledány záznamy v naší bázi NKC  - viz příloha vaculik2
V tomto případě vyšlo více vydání, pokud máte zájem jen o jedno (a nechce se Vám probírat záznamy), např. z roku 2002, doporučujeme zadat i rok  2002 - tedy Vaculík snář 2002
Pokud byste hledala pomocí názvu, napíšete do vyhledávacího pole český snář (nemusíte dodržovat velká písmena, ale v českých bázích je nutné používat
diakritiku) a případně rok vydání. Vyhledávání se dá zpřesnit i výběrem pole (místo Všechna pole), ale není nutné použít, jen je potřeba vědět, že pak vyhledávání  může přinést i jiné záznamy, které mají např. shodný název atd.
Pro knihy vydané v zahraničí doporučujeme světový souborný katalog WorldCat
- http://www.worldcat.org Do vyhledávacího okna zadáte opět příjmení autora a slovo z názvu (např. havel letters) - viz příloha havel1 a zmáčknete Serach books (můžete ještě v lište nad vyhledávacím polem omezit vyhledávání jen na knihy - výběrem záložky Books), vyhledané záznamy vypadají takto - viz příloha havel2.
Na plný záznam se ve všech databázích dostanete kliknutím na číslo záznamu nebo název.
Pokud  nám zašlete informace o nějakém titulu, který hledáte, popíšeme Vám postup přímo na tomto dokumentu, což by mohlo být názornější než naše příklady.
Pro vyhledávání lze použít i národní bibliografie jednotlivých zemí, ale to bychom museli více vědět o knihách, které hledáte.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.07.2012 10:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu