J.Vrchlický, \"Stín\", báseň
Text dotazu
Sháním text básně J.Vrchlického \"Stín\". Nevím, z které je sbírky. Tuto báseň jsme se učili asi v roce 1942-45 na gymnasiu v Pardubicích. Potřebuji si ji celou oživit. Začíná slovy :
\"Vřel cirkus jako váza přeplněná
dav čekal. Do arény vešla žena ...
Děkuji předem za pomoc
Odpověď
Dobry den, basen, kterou hledate, vysla v:
VRCHLICKY, Jaroslav: Stare zvesti. Praha: Ed. Valecka, 1883. Poeticke besedy c.IV. Vyhledali jsme ji v české elektronické knihovně (http://www.ceska-poezie.cz/cek/), kterou sám můžete využít.
Stín.
Vřel cirkus jako vasa přeplněná.
Dav čekal. Do areny vešla žena,
za každou ruku jedno dítě vedla,
víc nechvěla se, pouze v tváři zbledla,
když uzřela ten zástup jásající;
pak na své děti hledla, bolest v líci
a v pohledu tom toto bylo psáno:
"Mé zoufalosti přece svitlo ráno,
než dík, můj bože, na kříž u svých dveří
jsem nešlápla a nechala se v šeři
i s dětmi zajmout, vrhnout do vězení.
Já věděla, že pomoci juž není,
jsem odhodlána, vítám svoje muky.
Však tyto děti! žádné mojí ruky
se spustit nechcenechce, a přec to být musí!
Mám vidět, jak je trhá tigr v kusy,
to vidět musím, tak zní rozkaz kata."
Dí křesťanka: "Tvá vůle staň se svatá!"
Však matka praví: "Věčný Bože, jsi-li,
spas matku ve mně, ušetř mi tu chvíli,
tak jako po tvém šlapala bych kříži,
tak zapři mne, ať nezřím jen, jak mříží
lev skočí a mé děti trhá lačný.
Ó jsi-li, pomoz, obestři mne mračny,
zdrť mne svým bleskem, šetř však matku ve mně."
Juž potleskem se otřásala země
i mříže padla, lev se mihnul skokem.
Tu žena zřela, kdosi velkým krokem
šel přes jeviště, obličej tak známý,
jak druhdy kráčel tichý nad vodami,
tak Ježíš zvolna bral se přes arenu
a přešel; jeho stín však mezi ženu
a mezi děti padl, velký, plný.
I neviděla žena nic, jen vlny
po sedadlech, huk slyšela jak moře.
Na tváři hrál jí úsměv, odlesk zoře.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 16:26
PSK - admin píše:
Pondělí 08.02.2021 09:45
Upoutal mne dotaz i pohotova odpoved. Take mne uvizlo v mysli torzo Vrchlickeho basne, kterou jsme se povinne ucili nazpamet na podzim v roce 1945 na Amerlingove muzskem ustavu ucitelskem v Praze.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu