ISBD
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak zní originální název v anglickém jazyce (i českém
překladu) ISBD (CR). A kdy byla tato norma vydána?
To samé by mě zajímalo i u normy ISBD (CF) a ISBD (S).
Odpověď
Dobrý den,
plný český název doporučení ISBD (CR) je následující: ISBD (CR): Mezinárodní doporučení pro bibliografický popis. Pokračující zdroje. První české vydání vyšlo v roce 2008, přeloženo z anglického originálu "ISBD (CR):
International Standard Bibliographic Description for serials and other continuing resources" (vydáno v Mnichově nakladatelstvím Saur v roce 2002).
Český překlad doporučení je volně k dispozici na webových stránkách Národní knihovny ČR (http://www.nkp.cz/pages/files/fond_ISBD_CR2008.pdf), originál potom na stránkách IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) - http://archive.ifla.org/VII/s13/pubs/isbdcr-final.pdf
Doporučení pro seriály ISBD (S) bylo revidováno právě výše uvedeným standardem ISBD (CR).
Doporučení ISBD (CF) bylo s ohledem na značný nárůst netradičních publikací (webové zdroje) a šíření seriálových publikací nahrazeno standardem
"ISBD(ER): mezinárodní standardní bibliografický popis pro elektronické zdroje" (vydáno Národní knihovnou ČR v roce 1998), původní název "ISBD(ER) :
International Standard Bibliographic Description for Electronic Resources"
(vydáno v Mnichově, naklatelství Saur, 1997).
Plný text originálu je opět dostupný na stránkách IFLA -
http://archive.ifla.org/VII/s13/pubs/isbd.htm
Původní doporučení ISBD (CF) mělo v češtině název "ISBD(CF): Mezinárodní standardní bibliografický popis pro počítačové soubory" (Praha: Národní knihovna České republiky, 1995), v originále "ISBD(CF) : International Standard Bibliographic Description for Computer Files" (London : IFLA UBCIM Programme, 1990).
Citace konkrétních doporučení můžete získat z Katalogu knihovnické literatury NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/kkl), plné texty doporučení ISBD i pro další typy dokumentů naleznete případně na adrese http://www.ifla.org/en/isbd-rg/superseded-isbd-s
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.08.2010 13:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu