-
To se mi líbí
-
Doporučit
Prosím o zjištění informací o Andreji Karabelešovi, který pochází z Podkarpatské Rusi, ale působil také v Českoslovenké republice. V 50. letech min. století vyučoval ruský jazyk na Jedenáctileté střední škole v Dačicích. Zajímaly by mě údaje o jeho životě a díle, také jeho další osudy poté, co z Dačic odešel. Věnoval mi sbírku básní "V Karpatach" psanou rusky. Bylo by možné zjistit něco o jeho dalších dílech?
Slovenský autor o něm napsal Básník krutého osudu. Jméno tohoto autora ale neznám. Asi nebude možné seznámit se s touto knihou ani
s dalšími díly Andreje Karabeleše, pravděpodobně vyšly na Slovensku. I tak by mě zajímala jakákoliv informace.
Dobrý den,
Andrej Karabeleš se narodil 24. 9. 1906 v obci Tybova (Ukrajina) do rodiny lesníka Vasila Karabeleše a jeho ženy Anny (rozené Bilejové). V letech 1912 - 1918 studoval na škole v Tybově, poté na gymnáziu v Miskolci a následně (1919 - 1925) v Mukačeve. V letech 1925 - 1929 navštěvoval gr. k. bohoslovecké učiliště v Užhorodě, na které v roce 1930 navázal studiem na FF Univerzitě Karlově v Praze (1930 - 1934). Po ukončení studií působil jako učitel na základních školách v Mižhirji, Svalave, Chuste a na učitelském ústavě v Mukačeve.
V roce 1939 přesídlil do Čech. Zde mezi lety 1939 - 40 pobýval v Praze, 1940 - 41 v Litomyšli. V roce 1941 byl zatčen gestapem a odveden do koncentračních táborů v Oranienburgu a Litoměřicích.
Po skončení války vykonával funkci ředitele gymnázia ve Svitavách (1945 - 1952). 1952 - 1953 působil jako redaktor Kulturního svazu ukrajinských pracujících. Od roku 1953 až do svého odchodu do důchodu v roce 1957 přednášel na Vysoké škole pedagogické v Prešově.
Po odchodu do důchodu pobýval na několika místech: v Karlových Varech, Rychnově nad Nisou a Jablonci nad Nisou. V roce 1964 se natrvalo odstěhoval zpět na Ukrajinu do Mukačeva, kde 4. 9. 1964 zemřel.
Za manželku měl Pavlínu, rozenou Michaličkovou, s níž vychovával dvě děti, syna a dceru.
Andrej Karabeleš je autorem následujících děl:
* KARABELEŠ, Andrej Vasil'jevič a PADJAK, Valerìj. Izbrannoe: stichi, proza. Užhorod: Izdatel'stvo V.Padjaka, 2006. 131 s. ISBN 966-387-000-1. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003559242&local_base=SKC ) Slovanská knihovna
* Izbrannyja stichotvorenije / Andrej V. Karabeleš. -- V Užgorode : Obščestvo im. A. Duchnoviča, 1928. -- 96 s. ; 8° (Slovanská knihovna: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002084302&local_base=SKC )
* Na smerteľnom rubeže : (Zapiski z fašistickich konclagerej) / A. Karabeleš. -- Prešov : Izdateľstvo kuľturnogo sojuza ukrajinskich trudjaščichsja, 1953. -- 325, [6] s. ; 8° Dostupné ve Slovanské knihovně a moravské zemské knihovně v Brně (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000141651&local_base=SKC)
* V Karpatach : Sbornik stichotvorenij / Andrej Vasiljevič Karabeleš. -- Prešov : Izd. Kult. obščestva Ukr. trud., 1955. -- 239 s. (dostupné ve Slovanské knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000141652&local_base=SKC)
* V lučach razsveta / Andrej V. Karabeleš. -- Užgorod : Škol'naja Pomošč', 1929. -- 332 - [IV] s. : [I] ob. ; 8° (Slovanská knihovna : http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002276720&local_base=SKC)
* rukopis: KARABELEŠ, Andrej V. Filosofie dějin v ruské emigraci [rukopis]. [mezi 1920 a 1938]. 99 s. - Filozofická fakulta Masarykovy fakulty v Brně: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003659673&local_base=SKC )
V Národní knihovně ČR jsou bohužel výše uvedená díla v současné době nedostupná (z důvodu rekonstrukce skladiště). V případě zájmu se proto prosím obraťte na Slovanskou knihovnu či jinou knihovnu uvedenou v záznamu u konkrétního díla).
Kniha o něm: Makara, Sergej, Andrej Karabeleš : básnik s krutým osudom. Banská Bystrica : Partner , 2006. ISBN 8089183247 (brož.) - např. Slovenská národná knižnica (http://www.snk.sk/sk/katalogy/hlavne-katalogy/online-snk.html )
* Slovenský biografický slovník : od roku 833 do roku 1990. - Martin : Matica Slovenská, 1986-1994. - Zv. 1-6
* krátký medailon: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5894249
* Gymnázium Svitavy: http://www.gy.svitavy.cz/old/Historie/Historie/text.html
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
01.06.2015 08:00