Indiánské písmo
Text dotazu
Prosím jak zjistit obrázkové indiánské písmo???? Nebo alespoň překlad slova SVOBODA.
Odpověď
Dobrý den, idiánských jazyků je poměrně značné množství. Většina z nich ovšem nemá vlastní písmo, k zápisu se využívalo především písmo obrázkové. (Wikipedia:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Indi%C3%A1nsk%C3%A9_jazyky) Kromě obrázkového písma se u Indiánů setkáváme také s znakovou (gestikulační) řečí.
Indiánské písmo se v různých úpravách často využívá pro určité oddílové a jiné hry. Přehled základních znaků, které se dají využít pro zmíněné účely, naleznete např. na internetových stránkách:
* http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=134
* http://www.strediskohrozen.cz/nastenka6.html
* http://www.inquiry.net/OUTDOOR/native/sign/pictographs.htm
V roce 1946 u nás vyšel Slovník indiánského písma:
*  PREININGER-PRŮKOPNÍK, Jaromír. Indiánské písmo : slovník indiánského písma. 1.vyd. Praha : VI. Středisko Junáka "Blesk", 1946.
V Národní knihovně ČR a z části i přes Google books můžete nahlédnout do americké studie o indiánském obrázkovém písmu:
* MALLERY, Garrick. Picture-Writing of the American Indians : In 2 Volumes / Garrick Mallery ; Foreword by J.W. Powell New York : Dover Publ., 1972
* Google books: http://books.google.com/books?hl=cs (Picture-Writing of the American Indians)
Informace o používání obrázkového písma:
Google books: http://books.google.com/books?hl=cs (Indian sign language (William Tomkins), hledat v této knize: pictography and ideography)
Přímo symbol pro svobodu jsme ve slovnících a přehledech indiánského obrázkového písma bohužel nenalezli.
Ve znakové indiánské řeči se pro vyjádření svobody užívá gesto pro "sám, samotu", ke kterému se přidává znak pro "dar, darování".
(viz. Google books: http://books.google.com/books?hl=cs (Indian sign language (William Tomkins), hledat v této knize: freedom ; dále: Google books: http://books.google.com/books?hl=cs (Liberty and freedom (David Hackett Fischer), s.385 )
Slovník indiánské znakové řeči:
* http://www.inquiry.net/outdoor/native/sign/sign.htm
Přečíst si můžete také odpovědi na otázky o indiánských jazycích v Archivu služby Ptejte se:
* http://www.ptejteseknihovny.cz/archiv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.09.2009 12:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu