Indiánská jména
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, zabývám se dílem Terezy
Boučkové Indiánský běh. Boučková v této své próze pojmenovává postavy
indiánskými jmény, res. napodobuje strukturu indiánského jména. Zajímalo by
mě, zda-li se podobné postupy dají nalézt i jinde v literatuře, zda-li
nějaký autor také používá "indiánská jména"...???
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo najít žádného autora (nebo dílo), který by, podobně jako v Indiánském běhu Terezy Boučkové, nazval jména postav v reálném světě mimo indiánské prostředí indiánskými jmény. Pokud taková kniha existuje, tak ji v našich dostupných zdrojích nemůžeme najít, aniž bychom ji náhodou četli nebo o ní četli nebo slyšeli.
Našli jsme ve vzpomínkové literatuře L. Vaculíka:
VACULÍK, Ludvík. Milí spolužáci! výbor písemných prací 1939-1979. 1. Kniha indiánská. Köln: Index, 1986. Obsahuje jeden krátký zápis z 11.února 1940 Vzpomínky z prázdnin,  kde se vyskytují jména podobná indiánským v chlapecké hře na moravském venkově.
Existuje několik knih českých autorů, kteří svoje knihy zasazují přímo do indiánského prostředí a postavy mají indiánská jména, ale to je jiný typ literatury, než máte asi na mysli.(Např. ŘÍHA, Bohumil. Indiánská romance.
Praha: Albatros, 1981.
Vaší literární problematice se asi nejvíc blíží jedna hra z repertoáru Divadla Járy Cimrmana. Máme na mysli hru Afrika /Češi mezi lidožravci/ z:
CIMRMAN SMOLJAK SVĚRÁK. Hry a semináře Úplné vydání. Praha: Paseka, 2009.
Diskuse k dotazu na indiánská jména probíhala i na internetu. Vyplývá z ní, že "... dá se ale narazit na jména náčleníků a skutečných postav v historických knihách (např. Pohřběte mé srdce u Wounded knee)..."
Další odkaz na internetu:
http://www.knoflenka.mysteria.cz/dokuments/karel_may.doc
Karl Fridrich May
"...Jméno Vinnetou však mezi jmény skutečných apačských náčelníků nenajdeme.
S Vinnetouovým osudem má mnoho společného náčelník Cochise, slavný a uctívaný vůdce chinicalujských Apačů. Dlouho a důsledně dodržoval mírové smlouvy, uzavřené s bílými Američany. Válečnou sekeru vykopal až v sebeobraně, .... Vyhnal všechny bělochy ze svého území, přes které se pak žádný dostavník neodvážil. Tehdy se k němu vypravil čestný a odvážný běloch Thomas Jefferds. Oba se staly přáteli a pokrevními bratry. Jefferds si u Apačů našel i ženu, s kterou se oženil. Jmenovala se Souseeahnay - Jitřenka a byla zastřelena kulkou z pušky bělocha..."
(Správnost zdrojů na internetu neověřujeme.)
Nazývání postav indiánskými jmény v literatuře může mít i podobný význam jako používání přezdívek pro postavy místo skutečných jmen.
Sem by se daly zařadit např. i knihy Jaroslava Foglara Rychlé šípy, kde vystupovali Červenáček a Rychlonožka.
Doporučujeme Vám obrátit se na pracovníky Ústavu pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/, kde by Vám možná mohli více poradit.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.06.2010 09:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu