-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, mohli byste mi prosím doporučit nějaké elektronické, případně tištěné publikace a články, zabývající se imigranty v knihovnách, ať už v ČR, nebo v zahraničí? Děkuju moc
Dobrý den,
pokud potřebujete dohledat literaturu z oboru knihovnictví a informační vědy, vřele Vám doporučujeme využít databázi Knihovny knihovnické literatury KKL, která je volně dostupná na adrese http://aleph.nkp.cz/F/. Zde dohledáte českou i cizojazyčnou literaturu, včetně článků z odborných periodik, sborníkových příspěvků či monografií.
Příkladem Vám uvádíme některé z vyhledaných záznamů, nejedná se však o kompletní výčet:
* FERDOVÁ, Hana. Gramotnost pro všechny. Čtenář: měsíčník pro knihovny, 2014, 66(10), s. 363. ISSN 0011-2321.
Klíčová slova: mezinárodní konference * informační gramotnost * cizinci * imigranti * Švédsko
* NEKOLOVÁ, Kateřina. Nabídka interkulturních služeb knihovny Gallus ve Frankfurtu nad Mohanem. Ikaros [online], 2012, 16(9) [cit. 2015-03-09]. ISSN 1212-5075. Dostupné z: http://www.ikaros.cz/nabidka-interkulturnich-sluzeb-knihovny-gallus-ve-frankfurtu-nad-mohanem.
Klíčová slova: Stadtbücherei (Frankfurt nad Mohanem, Německo) * veřejné knihovny * městské knihovny * pobočky knihoven * imigranti * knihovnické služby * interkulturní komunikace * Frankfurt nad Mohanem (Německo)
* Knihovny pro všechny: evropská strategie pro multikulturní vzdělávání (ESME): příručka. Praha: Multikulturní centrum Praha, 2010. 11 s.
* Knihovny pro všechny: evropská strategie pro multikulturní vzdělávání (ESME): manuál. Praha: Multikulturní centrum Praha, 2010. 47 s. ISBN 978-80-904161-6-1. Dostupné také z: http://www.mkc.cz/uploaded/download/Manual_ESME_CZE.pdf.
* ŠŤASTNÁ, Irena. Knihovna jako brána pro integraci cizinců do EU. Čtenář, 2007, 59(3), s. 73-75. ISSN 0011-2321. Dostupné také z: http://ctenar.svkkl.cz/archiv/pdf-2007/cislo-03-2007-25-56.htm.
* Willkommen bei www.interkulturellebibliothek.de [online]. Berlin: Deutscher Bibliotheksverband, 2010- [cit. 2015-03-09]. Dostupné z: http://www.bibliotheksportal.de/hauptmenue/themen/bibliothekskunden/interkulturelle-bibliothek/#2705.
Jestliže máte zájem také o zkušenosti a praxi ze zahraničí, nejlepším zdrojem jsou licencované online databáze knihovnického zaměření, např. Library and Information Science Abstracts, Library, Information Science & Technology Abstracts. Přehled licencovaných zdrojů dostupných pro uživatele NK ČR naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju. Jestliže nejste čtenářem NK ČR, zeptejte se ve vaší knihovně, zda má přístup k těmto zdrojům. Jestliže jste studentkou vysoké školy, fakultní knihovna by zcela jistě měla tyto zdroje mít předplacené. Příkladem opět uvádíme některé vybrané vyhledané záznamy:
* Chapralis, Sally. "Addressing Immigrants’ Information Needs." American Libraries 45, no. 7/8 (July 2014): 11-12.
* van der Linden, Katherine, Joan Bartlett, and Jamshid Beheshti. "New Immigrants' Perceptions and Awareness of Public Library Services." Canadian Journal Of Information & Library Sciences 38, no. 2 (June 2014): 65-79.
* Schneehorst, Susanne. "Interkulturelle Bibliotheksarbeit ganz praktisch: das Portal www.interkulturellebibliothek.de. (German)." Bibliotheksdienst 48, no. 6 (May 30, 2014): 384-392.
* Shen, Lan. "Out of Information Poverty: Library Services for Urban Marginalized Immigrants." Urban Library Journal 19, no. 1 (January 2013): 1-12.
Volně na webu můžete najít také informace, zde je však třeba dbát na jejích důvěryhodnost:
* http://www.advojka.cz/archiv/2006/10/knihovny-a-jejich-role-v-integraci-imigrantu
* https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/93421/?lang=en
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
09.03.2015 08:00