Hřeb večera
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne prosím, odkud pochází a jak vzniklo rčení ,,Hřeb večera,, nebo ,,zlatý hřeb večera,, Ať hledám, jak hledám, nic jsem nenalezla. Velmi děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Odpověď
Dobrý den,
spojení slov zlatý hřeb (fr. clou d'or) je uvedeno již např. v: FLAJŠHANS, V. Živá slova. Sbírka slavných výroků, citátů, hesel, průpovědí atd. Praha: Unie, 1915. Vysvětlení sousloví ale není připojeno.
Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné A-P. Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0347-9. uvádí heslo být/stát se zlatým hřebem programu Nom (nominalizace) zlatý hřeb p. (Vynikající výkon, pochoutka, událost apod., popř. její nositel v rámci určitého, stupňujícího se souboru n. řady ap.:) být n. stát se vyvrcholením, vrcholem n. nejlepším v něčem; konkurovat n. dovršit něco překvapivě
Přenesené významy a frazeologizmy: Zlatý hřeb - v přeneseném významu slova někdy také vyjadřuje vyvrcholení nějaké společenské události (např. zlatý hřeb večera) Ottova encyklopedie na http://www.cotoje.cz/default.aspx  okrajově zmiňuje hřeb v souvislostí s Jupiterem, viz "...Jakož slunce pokládáno za původce povětrnosti, zejména mraku dešťového, bouře a blesku, jenž vykládán též za paprslek sluneční mračna prorážející, jest [Jupiter] působitelem všelikého počasí, zejména vládcem deště, bouře a blesků. Blesk pokládán za zvláště silný projev vůle Jovovy...Ludi Romani trvaly od 4. do 19. září; oběť a hod (epulum Jovis) konány 13. září, kdy nejvyšší úředník zatloukával hřeb v pravou stěnu celly Jovovy a v prvých letech nastupovali konsulové. Obětním zvířetem byl bílý býk s pozlacenými rohy. Hodu účastnila se všecka 3 božstva kapitolská v lectisterniu. Dne 14. září následovala probatio equorum. Dne 15. pak sestavil se slavnostní průvod na Kapitolu a veden odtud nejvyšším úředníkem, jenž jel v obleku triumfálním na čtyřspřeží; za ním jely vozy (tensae) s attributy Jovovými (exuviae, blesk, orlí žezlo, zlatý věnec, toga picta, tunica palmata). Průvod bral se přes forum, vicus Tuscus, Velabrum, forum boarium do cirku, kdež exuviae položeny na pulvinar, načež úředník po odjezdu vozů zahájil hry..."
Vysvětlení proč a odkdy a kdo první začal používat termín zlatý hřeb, asi nenajdeme. Můžeme se jen domnívat, že to mohlo vzniknout třeba i z toho, že poslední hřeb završil dílo, truhlář nebo tesař něco dokončil posledním hřebíkem. A bylo-li to něco krásného, nejlepšího, nejdražšího, nejpotřebnějšího,... tak měl ten poslední hřeb cenu zlata.
Bohužel jde samozřejmě jen o naši fantazii, ničím nepodloženou domněnku.
Doporučujeme obrátit se ještě na pracovníky v Ústavu jazyka českého AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=index , kde by Vám mohli poradit.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.07.2011 12:41
Ladislav Dobiáš píše:
Čtvrtek 18.03.2021 16:23
Jak se píše na wikipedii https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%BD_h%C5%99eb - Zlatý hřeb, známý též jako Poslední hřeb) je obřadní hřeb ze zlata o ryzosti 17,6 karátů, který prezident železničních společností Southern Pacific Railroad a Central Pacific Leland Stanford slavnostně zatloukl do pražce, aby tak propojil úseky Centrální pacifické železnice a Union Pacific Railroad do První transkontinentální železnice protínající celé Spojené státy. Stalo se tak 10. května 1869 v oblasti Promontory Summit v Utahu.
Tak asi od té doby se to s námi veze...
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu