Hrady Německa, Rakouska, Francie a Velké Británie
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda existuje nějaká zahraniční obdoba Sedláčkových Hradů, zámků a tvrzí pro hrady Německa, Rakouska, Francie či Velké britanie, nebo prostě jen kniha s kompletním přehledem všech hradů, zámků a tvrzí těchto zemí.
Odpověď
Dobrý den,
obdobná díla rozsáhlejšího charakteru týkající se hradů a zámků se nám podařilo nalézt pouze pro Francii a Rakousko. V Rakousku v letech 1902-1910 vyšlo osmisvazkové dílo s názvem „Österreichische Burgen“, v roce 2002 byl v nakladatelství Hölder vydán reprint tohoto díla.
Österreichische Burgen. Im Auftr. r. Durchl. d. regier. Fürsten Johann von u. zu Liechtenstein u. r. Exc. d. Grafen Hans Wilczek bearb. von Otto Piper. Mit Abb. h. 1-8. Wien : Hölder, 1902-1910. 8 vol. ; 4° [8°]. Obsahuje: 1. 1902. 2. 1903. 3. 1904. 4. 1905. 5. 1907. 6. 1908. 7. 1909. 8. Mit e. Schlussabh. 1910.
- publikace se nachází i ve fondu českých knihoven, konkrétně Archeologického ústavu AV ČR (http://aleph.lib.cas.cz)
V katalogu Národní knihovny Francie (http://catalogue.bnf.fr) jsme potom nalezli mnohasvazkovou publikaci Le Guide des châteaux de France, vycházející v Paříži, v nakladatelství Hermé asi 1981-1987.
Ve fondech českých knihoven se k uvedenému tématu nacházejí následující publikace (dostupnost v konkrétních knihovnách je možné ověřit pomocí Souborného katalogu ČR – http://sigma.nkp.cz/cze/skc, nebo portálu Jednotné informační brány – http://www.jib.cz):
NĚMECKO:
* KRAHE, Friedrich-Wilhelm. Burgen des deutschen Mittelalters : Grundriss-Lexikon. Würzburg : Flechsig, 2000. 792 s., [48] s. obr. příl. : barev. il., plány ; 28 cm. ISBN 3-88189-360-1.
* CALORE, Paola. Bavorské hrady a zámky. Praha : Slovart, 2004. 135 s. : barev. il. ; 31 cm. ISBN 80-7209-615-X.
* HEGEMANN, Hans Werner. Burgen und Schlösser in Hessen. Hanau : H. Peters, 1971. 280 s. : il.
* MAIER, Dieter. Burgen und Schlösser in Deutschland. Erlangen : Karl Müller, 1996. 232 s. ISBN 3-86070-540-7.
RAKOUSKO:
* PIPER, Otto. Burgenkunde : Bauwesen und Geschichte der Burgen. Neue, verbesserte und erwieterte Aufl. Würzburg : Flechsig, c2001. xx, 711 s. : il. ; 28 cm. ISBN 3-88189-388-1.
* MARTINIC, Georg Clam. Österreichisches Burgenlexikon : Burgen und Ruinen, Ansitze, Schlösser und Palais / Georg Clam Martinic ; Mit Farbphotographien von Gerhard Trumler, Georg Adam Clam Martinic u.a. 2. Aufl. Linz : Landesverlag, 1992. 501 s. : il., obr. příl. 21 cm. ISBN 3-85214-559-7.
* Österreich : Schlösser, Burgen, Klöster / Hilmar Schmitt, Wilkin Spitta ; Mit 8 Essays von Karl Heinz Ritschel. -- Erlangen : Karl Müller Verlag, [1996]. 224 s. : barev. fot., obr., mapky.
VELKÁ BRITÁNIE
* GASCOIGNE, Christina. Castles of Britain : Photographs and descriptive text by Christina Gascoigne. London : Thames and Hudson, 1975. 224 s. : il.
* SOMERSET FRY, Plantagenet. Castles of Britain and Ireland : the ultimate reference book with over 1,350 gazetteer entries. Newton Abbot : David & Charles, 1996. 336 s. : il. ; 29 cm. ISBN 0-7153-0242-6.
FRANCIE:
* SCHWEITZ, Daniel. Les châteaux et forteresses du Moyen Âge en Val de Loire : Touraine, Anjou, Berry, Orléanais, Vendômois, marche bretonne. Tours : CLD Éditions, 2006. 191 s. : il. (převážně barev.) ; 27 cm. ISBN 2-85443-490-0 (brož.)
* Chateaux, palais & forteresses. Paris : Larousse, c1978. 1 sv. (různé stránkování) : il., mapy. (Beautés de la France). ISBN 2-03-013274-8.
Podobné publikace dostupné v zahraničních knihovnách si můžete vyhledat buď prostřednictvím světového souborného katalogu WorldCat, který je k dispozici v rámci placené databáze OCLC FirstSearch (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#oclc), v NK ČR ji mohou využívat pouze registrovaní uživatelé s platným čtenářským průkazem přímo ve studovnách nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm), volně dostupná verze na adrese http://www.worldcat.org, nebo pomocí katalogů národních knihoven jednotlivých zemí:
* British Library – katalog: http://catalogue.bl.uk/ (katalog v novém rozhraní - http://searchbeta.bl.uk/primo_library/libweb/action/search.do?vid=BLVU1&fromLogin=true&reset_config=true)
* Deutsche Nationalbibliothek – katalogy a národní bibliografie (http://www.d-nb.de/sammlungen/index.htm)
* Österreichische Nationalbibliothek – hauptkataloge (http://www.onb.ac.at/kataloge/index.htm)
* Bibliothèque Nationale de France – katalog (http://catalogue.bnf.fr)
V případě, že byste měl zájem o některou zahraniční publikaci, která by nebyla k dispozici v českých knihovnách, můžete využít mezinárodních meziknihovních služeb. Jedná se o placené služby, bližší informace naleznete na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ms.htm.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.06.2010 09:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu