Hradec v dějinách, Zdeněk Jirásek a kol.
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda nemáte
jakékoliv písemné zmínky o zvniku Hradce nad Moravicí, první mapy a případně
i tuto publikaci z roku 2010. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
první písemná zmínka o Hradci nad Moravicí pochází z roku 1078. Uvedena je ve středověkých listinách vydaných souborně na počátku 20. století jako:
* Codex diplomaticus et epistolaris regni Bohemiae (https://cs.wikipedia.org/wiki/Codex_diplomaticus_et_epistolaris_regni_Bohemiae).
Tato první zmínka by měla být otištěna na straně 79 prvního dílu kodexu. (viz HOSÁK, Ladislav. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Academia, 1970-1980)
V Národní knihovně ČR je tato publikace (Codex diplomaticus et epistolaris Regni Bohemiae. Tomus 1. inde Ab A. 805 usque ad A. 1197. Praga : Sumptibus comitiorum Regni Bohemiae, 1904-1907) dostupná např. ve volném výběru Studovny rukopisů a starých tisků (viz Online katalog NK ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc; Studovna rukopisů a starých tisků: https://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/studovna2).
Ve zmíněném dokumentu můžete nalézt i velkou část pozdějších zmínek o Hradci nad Moravicí (viz HOSÁK, Ladislav. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Academia, 1970-1980).
Publikace Zdeňka Jiráska "Hradec v dějinách" (JIRÁSEK, Zdeněk. Hradec v dějinách. 1. vyd. Hradec nad Moravicí : Město Hradec nad Moravicí, 2010. ISBN 978-80-254-8711-2.) je v Národní knihovně ČR dostupná ve dvou prezenčních exempláři (viz Online katalog NK ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc).
Další publikace a články k tématu:
* GRŮZA, Antonín. Hradec nad Moravicí. K současnému stavu poznání jeho nejstarší historie. In: Sborník Památkového ústavu v Ostravě. 2009, s. 126 - 141.
* BAKALA, Jaroslav. Holasické pomezí v 11. a 12. století. In: Moravskoslezské pomezí v proměnách 13. věku : výbor z článků a studií. 1. vyd. Brno : Matice moravská, 2002. s. 53 - 69.
Staré mapy můžete nalézt v digitalizované podobě na stránkách:
* Laboratoře geoinformatiky: http://oldmaps.geolab.cz/
* Staré a historické mapy: https://www.staremapy.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2012 13:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu