Hrací kniha - gamebook
Text dotazu
Dobrý den.
Když jsem v 90. letech chodil do ZŠ, setkal jsem se ve vedlejší družině, než
kde jsem byl běžně, s jednou zajímavou knihou (resp. s její oxeroxovanou
kopií). Knihu sme tenkrát měli všichni velmi rádi. Paní vychovatelka bohužel
pak o knihu přišla a název ani autora už jsem se od ní dodnes nedozvěděl.
Rád bych zjistil, co to bylo za knížku.
Kniha byla ve formátu A6, na šířku. Příběh knihy se odehrával na nějakém
hradě či panství. Na každé straně byla nějaká část příběhu (myslím) o
rytířích. Pak byly vždy 2 možnosti, kam se vydat dál, k tomu se používala
kostka. Např. "Pokud hodíš na kostce 2, 4, 6, dáš se chodbou vpravo
(pokračuj na str. 62), jestli 1, 3, 5, dáš se chodbou vlevo (jdi na str.
48). Víc o zmiňované knížce bohužel nevím.
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně se jedná o dětskou knížku:
* ŠTÍPLOVÁ, Ljuba. Na rozkaz krále : hra pro chytré děti. Praha : Panorama, 1989.
v roce 1991 pak vyšla další obdobná knížka:
* ŠTÍPLOVÁ, Ljuba. Kosmická hlídka : Hra pro chytré děti. 1. vyd. Praha :
Panorama, 1991.
Jedná se jedny z prvních českých "gamebooků" ve zjednodušené formě určené dětem.
Gamebooky jsou knihy, které kombinují princip hry a literárního díla.
Principem většiny gamebooků je její rozdělení do řady číslovaných odstavců (v případě výše zmíněných dětských knih se jedná o obrázky). Na konci každého odstavce má čtenář možnost rozhodnout se, kterou z nabízených možností dalšího pokračování zvolí (pokračuje čtením odstavce s číslem, které si při volbě zvolil). V některých případech za hráče - čtenáře rozhoduje vrh kostkou.
Od devadesátých let až do současnosti u nás vyšlo několik knih tohoto žánru, povětšinou ovšem již určených starším čtenářům - hráčům.
Na knižních pultech se objevili knihy jak českých autorů:
* BRONEC, Michael. Ve službách krále Reginalda : do hradu Goblinů.  1. vyd.
Praha : Altar, 1993. ISBN 80-901078-4-2.
* PAVEL, Libor. Zelekova dobrodružství. 1. vyd. Zlodhův hrad. Ostrava : Dech draka, 1995.
* CHVÁTIL, Vladimír. O Norikovi. Praha ; Brno : Altar, 1997. ISBN 80-85979-20-9.
tak překlady zahraničních titulů následujících sérií: Lone Wolf, GrailQuest, Vyber si vlastní dobrodružství, Vesmírní inspektoři, Fighting Fantasy a Magie.
Více informací o knihách typu "gamebook" nabízí bakalářská:
*
http://dspace.upce.cz/bitstream/10195/30303/1/HolekM_Gamebook%20-%20Herni_AK
_2008.pdf
či následující internetové stránky:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Gamebook
* http://www.fantasyplanet.cz/clanek/co-je-to-gamebook-cast-prvni
* http://www.fantasyplanet.cz/clanek/co-je-to-gamebook-druha-cast
* http://www.fantasyplanet.cz/clanek/vladimir-chvatil-o-norikovi
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2012 15:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu