horský křišťál
Text dotazu
Dobrý den,
relikviář svatého Maura je zdoben horským křišťálem. Je to opravdu křišťál? Proč se mu říká horský? Jaké je chemické složení?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
horský křišťál je "bezbarvá odrůda křemene, který se nachází hojně v horských oblastech Alp v kusech až do 50 centimetrů délky. Byl využíván od pravěku nejprve štípaný, od starověku v Sýrii a Persii broušený, Římané jej nazývali "zkamenělý led". (...) Ve středověku prosluly brusírny horského křišťálu v Benátkách, odkud odcházeli vyškolení brusiči zvaní cristallerii pracovat do jiných měst  v Itálii a za hranice, do Paříže, Freiburgu im Breistgau, Prahy. "
(STEHLÍKOVÁ, Dana.  Encyklopedie českého zlatnictví, stříbrnictví a klenotnictví.  1. vyd.  Praha : Libri, 2003. s. 259.)
Krystaly křišťálu jsou bezbarvé hexagonální hranoly s pyramidálním zakončením a podélným svislým rýhováním , slabou štěpností a lasturnatým lomem.
Chemická značka křišťálu je SiO2, hustota 2,65, index lomu 1,54 - 1,55, hodnota dvojlomu 0,009 a lesk - skelný.
Kromě Alp se křišťál vyskytuje hojně  v Brazílii, na Madagaskaru a na území bývalého Sovětského svazu a v USA.
Použité zdroje:
* STEHLÍKOVÁ, Dana.  Encyklopedie českého zlatnictví, stříbrnictví a klenotnictví.  1. vyd.  Praha : Libri, 2003. ISBN   80-85983-90-7.
* HOCHLEITNER, Rupert.  Drahokamy a šperkové kameny : praktická příručka k poznávání a určování drahokamů, šperkových kamenů a jejich napodobenin.  2. vyd. Praha : Slovart, c2002. ISBN   80-7209-411-4.
* HALL, Cally.  Drahé kameny. 3. vyd., (V Euromedia Group 1.), V Praze : Knižní klub, 2005. ISBN   80-242-1500-4.
* CROWE, Judith.  Drahé kameny a šperky : kompletní průvodce užitím šperkových kamenů od výbrusů a barev až po tvary a zasazení.  V Praze : Slovart, 2007 . ISBN   978-80-7209-902-3 .
Jako třetí nejcennější zlatnická památka na území České republiky je uváděn tzv. Závišův kříž.
"Jedná se o jednu z nejvýznamnějších zlatnických a historických památek románského a byzantského umění v českých sbírkách. Dvojramenný kříž byl zhotoven v dosud neurčené dílně jako ostatkový pro třísku ze dřeva Sv. Kříže. "
(STEHLÍKOVÁ, Dana.  Encyklopedie českého zlatnictví, stříbrnictví a klenotnictví.  1. vyd.  Praha : Libri, 2003. s. 555. )
Popis této významné zlatnické práce můžete nalézt ve výše zmíněné knize.
Závišovu kříži se věnuje starší publikace:
* CHYTIL, Karel. Kříž zvaný Závišův v pokladu kláštera ve Vyšším Brodě v Čechách.  Praha : Archeologická komise při České akademii věd a umění, 1930.
Některé informace nabízejí také následující internetové stránky:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1vi%C5%A1%C5%AFv_k%C5%99%C3%AD%C5%BE
https://encyklopedie.ckrumlov.cz/cz/region_histor_zavikr/
* http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/102081-vysebrodsky-klaster-vystavi-zavisuv-kriz-svetovy-unikat-ze-zlata-a-drahokamu/
https://svatymaur.cz/historie-relikviare/ukazka-restaurovani/vyznamna-dila/
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2012 13:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu