Holešovice, Bubny
Text dotazu
Dobrý den s úsměvem. Proč vymizelo Bubny?je to snad historicky významná část Prahy.?!
Odpověď
Dobry den, v mestske casti Prahy 7 mely v obdobi feudalismu nejvetsi vyznam Bubny. Tato ves se pripomina prvne v roce 1088. Bubny se nachazely na strategickem miste v blizkosti duleziteho brodu, nevyhnuly se ve valecnych letech znacnym zkazam. Bubny byvaly "statek korunni, od krale Jana Lucemburskeho zastaveny". Roku 1805 koupil bubensky statek svobodny pan Jakub Wimmer, ktery jiz dva roky predtim zakoupil i Letnou. Roku 1838 oboji koupil zemsky rada Karel Baron Richter a v roce 1859 doslo k prodeji Letne mestu Praze.
Po roce 1750 zacina novy rozvoj Buben. Neobycejny stavebni ruch tu nastal v roce 1850, kdy se Bubny sloucily s Holesovicemi na Holesovice-Bubny a vzniklo dalsi prazske predmesti. Prestoze byly obe casti slouceny, rozvijely se samostatne a nezavisle na sobe.
Zdroje:
Kniha o Praze 7. Praha: Milpo, 1998.
Praha 7 krizek krazem. Praha: Milpo media, 2004.
Spojeni Buben a Holesovic probehlo v roce 1869. Cela tato oblast, kde jsou nyni Holesovice, Letna, Strossmayerovo namesti, Bubny byla zaclenena do katastru Holesovic v ramci sjednocovacich josefinskych reforem roku 1784.
Zdroj:
PYTLIK, Radko. Strucne dejiny Prahy 7. K 120.vyroci pripojeni ke Praze. Praha: Emporius, 2004.
Vzhledem k tomu, ze nejsou zdroje, ktere mame k dispozici, zcela jednotne v datech a udalostech, doporucuji obratit se pro podrobnejsi informace na oddeleni Pragensie, Mestska knihovna v Praze www.mlp.cz nebo na Archiv hlavniho mesta Prahy http://www.ahmp.cz/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2007 16:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu