Hledání příbuzných
Text dotazu
Hladam otcovho nevlastneho brata, ktory sa volá Jiři Gürtler a jeho sestru Helenku Gürtlerovu, ich otec sa volal Herdvig Gürtler. Byvali v Haviřově a pak se Jiři odstehoval do Ostravy. Boli aj u nas na Slovensku a chcela by som na nich kontakt, ak by to bolo možné. Dekuji.
Odpověď
Dobrý den,
Je mi líto, ale hledání příbuzných bohužel přesahuje možnosti této služby i knihoven samotných. Pro další pátrání máte několik možností:
1. Nahlédnutí do matriky  (sňatků, narození a úmrtí).  Starší matriky (zhruba do let 1900-1910) jsou pro oblast bývalého Severomoravského kraje uloženy v Zemském archivu v Opavě (http://www.archives.cz/zao).
Dosud používané matriky jsou uloženy na obecních úřadech (magistrátech Havířova a Ostravy), pro nahlédnutí je nutné být přímým příbuzným hledané osoby.  V matrikach pak muzete sama vyhledavat nebo muzete pozadat o vypis z matriky. Tyto služby jsou placené.
Pro Ostravu najdete kontakt na stránkách Statutárního města Ostrava (kontakty pro odbor vnitřních věcí, oddělení státního občanství a matrik):
http://www.ostrava.cz/jahia/Jahia/site/ostrava/ostrava/obcan/kontaktni-spojeni/kontaktni-seznam/cache/offonce?oddeleni=4&odbor=23
Pro Havířov na stránkách Magistrátu města Havířova (odbor vnitřních věcí):
http://www.havirov-city.cz/vnitrnich-veci/odbor-vnitrnich-veci.html
2. Rady a případnou možnost podání  „inzerátu“ do fóra můžete najít na specializovaných stránkách,  věnovaných genealogii, např.:
Česká genealogická a heraldická společnost - www.genealogie.cz, fórum:  http://www.genealogie.cz/aktivity/forum-patrame/?tx_mmforum_pi1[action]=list_post&tx_mmforum_pi1[tid]=11
Popř. na: http://www.genea.cz/forum/
Rodopisná inzerce pro hledání příbuzných a předků (obsahuje databázi příjmení): www.rodclan.cz
Genealogie ČR: http://xtree.cz/di_mistnost.php?room=3
3. Hledat můžete zkusit i v sociálních sítích na Internetu (lidé.cz, facebook apod.) - informace najdete např. na: http://www.radirna.cz/e-mail/hledani-osob-na-internetu.html
4. Obrátit se na televizní pořad, který se vyhledáváním příbuzných zabývá
Česká televize - Pošta pro Tebe:
http://www.ceskatelevize.cz/program/10266724883-06.03.2010-02:20-1-posta-pro-tebe.html?deid=1072
Slovenská televize: Pošta pre Teba: http://www.stv.sk/relacieaz/jednotka/posta-pre-teba/
5. Můžete se obrátit také na soukromé  detektivy  a komerční firmy, které se zabývají hledáním osob a sestavováním rodokmenů. Pro oblast Ostravy je to např.:
genealogická agentura http://www.kejla.cz/ v Ostravě
soukromé detektivní agentury: http://www.infofirmy.cz/search.php?okres=44&search=detektivn%ED&od=0&st_search=0
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.03.2010 16:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu