-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, v knihovně Městského muzea Mariánské Lázně jsem našla periodikum Za socialistickou vesnici na Mariánskolázeňsku z let 1953 a 1954. Jde o třetí a čtvrtý ročník. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné někde sehnat předchozí ročníky (pravděpodobně od roku 1950). Souborný katalog nic neobjevil.
Také jsem se chtěla zeptat, jestli je možné někde sehnat periodikum Mariánskolázeňské listy, které vycházely ještě před válkou. Děkuji.
Dobrý den,
nejdříve k periodiku Mariánskolázeňské listy, jehož dohledání bylo o něco snazší. S největší pravděpodobností se jedná o titul:
Mariánsko-lázeňské listy : Oficielní a neodvislý list západních Čech a západočeských lázní. -- Karlovy Vary : Národní dům. -- Vych. od 16. dubna 1927, č. 7 - 25. červen 1927, do č. 17
Odkaz na záznam naleznete v databázi PER (periodika vydávaná v českých zemích, http://www.mzk.cz/katalogy-databaze/databaze/volne-dostupne-ceske-online-zdroje#per).
Dle této databáze je exemplář dostupný v Státním okresním archivu Cheb (v bázi PER přímo uvedena informace: SOkA Cheb 255 1927, č. 7, 17). Zkuste se tedy obrátit přímo na archiv.
V Souborném katalogu, katalogu naskenovaných katalogizačních lístků KATIF (http://katif.nkp.cz/ ) či Jednotné informační bráně (www.jib.cz) jsme záznam tohoto periodika bohužel nenašli.
Druhé noviny jsou tvrdší oříšek. V žádném z výše uvedeným online katalogů není toto periodikum uvedeno. Použili jsme tedy tištěné bibliografie a zjistili jsme následující:
Za socialistickou vesnici na Mariánskolázeňsku
Datum vzniku a zániku časopisu: 12.6.1952 - 26.3.1954. Týdeník.
Do ročníku 2, č. 6 vycházel pod názvem "Za socialistickou vesnici na okrese Mariánské lázně" (29.4.1952 - 13.5.1952); do r. 4, č. 14 nesl název " Za socialistickou vesnici na Mariánskolázeňsku" a poté "V nový život" (3.4.1954-22.1.1960)
Dle Souborného katalogu periodik ČR je "V nový život" dostupný ve Vědecké knihovně v Olomouci, konkrétně se jedná o ročníky 1956-59, sign. III 209.976.
V tištěné bibliografii jsou uvedeny exempláře pouze u periodika "V nový život" a jedná se o již zmíněný archiv Cheb a dále Knihovnu Národního muzea.
Právě Oddělení časopisů Knihovny Národního muzea (http://www.nm.cz/Knihovna-nm/Oddeleni-KNM/Oddeleni-casopisu-Knihovny-Narodniho-muzea/) můžete kontaktovat a zeptat se jich, zda mají titul, který potřebujete, k dispozici (nemají bohužel vystaven žádný katalog pro veřejnost).
V námi dostupných zdrojích jsme jinak bohužel dostupnost novin " Za socialistickou vesnici na Mariánskolázeňsku" nenašli.
Zkuste se tedy v obou případech obrátit na Státní okresní archiv Cheb a poté i na Národní muzeum, snad alespoň jedna instituce bude mít dostupné exempláře. Doufáme, že jsme Vám alespoň trochu pomohli.
Souborný katalog periodik ČR (báze SKCP) - http://aleph.nkp.cz/F/
Katif - http://katif.nkp.cz/
Jednotná informační brána (JIB) - www.jib.cz
Periodika vydávaná v českých zemích - http://www.mzk.cz/[…]/volne-dostupne-ceske-online-zdroje#per
KAŇKA, Vladimír. Bibliografie periodik v českých krajích 1945-1963. Západočeský kraj. V Praze: Státní knihovna ČSSR-Národní knihovna, 1963. 43 l.
VACHTOVÁ, Jarmila, ed. a HOSTIČKOVÁ, Jiřina, ed. Soupis časopisů Západočeského kraje 1945-1965. Praha: Státní knihovna ČSR - Národní knihovna v Praze, 1972.
Informace o vydaných dokumentech
--
Národní knihovna ČR
29.05.2015 13:50