Historie se zaměřením na první světovou
Text dotazu
Přeji hezký den, jsem studentka etnolgie v Brně a tématem mé závěrečné práce je tradice stavění památníků obětem první světové války na našich vesnicích.
Práce má být zaměřena na způsob, motivaci , provedení těchto pomníků a také současnou odezvu na toto období, tedy jakási sonda do současnosti.Můj dotaz tedy zní: můžete mi doporučit z Vašich databází nějakou literaturu, která by byla vhodná anebo se zabývala tímto specifickým tématem. Dále bych potřebovala nějakou syntézu porovnávající dopady na osudy obyčejných venkovských lidí při obou sv. válkách,abych mohla vzájemné vazby porovnávat. Můžete mi pomoci? Popřípadě doporučit nějakou osobnost z VHÚ, která by byla ochotna mi v dané problematice se více zorientovat?
Odpověď
Dobrý den, v katalogu Národní knihovny je možné dohledat několik publikací, které mapují památníky obětí obou světových válek v některých regionech České republiky.
Např.:
* BENDA, Jan. Památníky obětem první a druhé světové války 1914-1918, 1939-1945 na Šumpersku, Zábřežsku a Mohelnicku. [Šumperk] : Občanské sdružení Klub vojenských důchodců při Krajském vojenském velitelství Olomouc se sídlem v Šumperku, 2007.
* DBROMYSL, Milouš. Popis památníků první a druhé světové války na Rokycansku. V Rokycanech : Státní okresní archiv, 2001.
* ČERNÝ, Zbyněk. Bolest v kameni : pomníky vojákům z chebských jednotek padlým v první světové válce = Schmerz in Stein : Denkmäler für im Ersten Weltkrieg gefallene Soldaten der Egerer Einheiten. 1. vyd. Cheb : Krajské muzeum Karlovarského kraje, Muzeum Cheb, 2007.
* ADAM, Petr. Věrni zůstaneme : pomníky padlým v první světové válce na Chotěbořsku. Chotěboř : Město Chotěboř, 2008.
* ŽAMPACH, Vojtěch. Památník obětí světových válek a národně osvobozovacích bojů v okrese Brno-venkov. 1. vyd. Rajhrad : Státní okresní archiv Brno-venkov, 2000.
Literatura a prameny uvedené v publikacích naznačují, že autoři knih vycházeli především z kronik a pamětních knih jednotlivých obcí, dále archivů obcí (přehled všech archivních fondů a sbírek uložených v archivech České republiky naleznete v databázi Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx ), popřípadě z knih o obecné či regionální historii v období světových válek.
Další knihy k tématu:
* HNÁTEK, František Serafinský. Komu a proč dnes stavíme pomníky. Trněný Újezd : [nakl. vl., ca 1934].
* Pomníky a jejich osudy. Praha : Orego, 1996.
* HOJDA, Zdeněk. Pomníky a zapomníky. 2. vyd. Praha : Paseka, 1997, c1996.
Dopad světových válek na české obyvatelstvo by mohl být přiblížen v publikacích o dějinách sociálního a hospodářského vývoje. V Online katalogu Národní knihovny jsme nalezli následující knihy - např.:
*  K novověkým sociálním dějinám českých zemí. III., Od války k válce 1914-1939. 1.vyd. Praha : Karolinum, 1998.
*  PRŮCHA, Václav. Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918-1992. 1. vyd. Brno : Doplněk, 2004.
*  STEINER, Jan. Kapitoly z hospodářských a sociálních dějin Československa 1918-1989. 1.vyd. Karviná : Slezská univerzita, 1997.
*  OLIVOVÁ, Věra. Československé dějiny 1914-1939. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1991.
*  KVAČEK, Robert. První světová válka a česká otázka. 1.vyd. Praha : Triton, 2003.
Další literaturu k tématu můžete dohledat v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc , České národní bibliografii: http://sigma.nkp.cz/cze/cnb, popřípadě Jednotné informační bráně: http://www.jib.cz .
Užitečná by pro Vás mohla být stránka Památníku československých legií: http://www.pamatnik.valka.cz/novy/cz/informace.php.
Je možné, že při práci využijete i služeb Vojenského ústředního archivu: www.vuapraha.army.cz .
Se svým dotazem se můžete obrátit také na pracovníky Vojenského historického ústavu v Praze. Podobně jako Národní knihovna poskytuje i knihovna Vojenského historického ústavu službu Ptejte se knihovny. (Stránky knihovny Vojenského ústavu v Praze  http://www.vhu.cz/cs/stranka/knihovna/ ).
Kolegové z knihovny VHÚ jsou velmi ochotní a vstřícní, s dohledáním potřebné literatury Vám jistě pomohou.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2009 11:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu