-
To se mi líbí
-
Doporučit
Kde a z čeho vzniklo příjmení Podskalský a Sosík
Dobrý den,
Příjmení Podskalský je příbuzné s příjmení Podskalník. Význam tohoto příjmení označuje osobu, která bydlela pod skálou. Další význam může být, že toto příjmení může být odvozeno z místního jména.
Příjmení Sosík není uvedeno v žádné příručce českých příjmení, které máme k dispozici. Toto příjmení může vycházet z označení obyvatel Saska, přičemž samohláska "a" se přetransformovala do "o" a nejbližší varianta tohoto příjmení je Sós, či Sosse. Příjmení Sosík tudíž může být jeho zdrobnělinou.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/ nebo http://www.prijmeni.cz/ .
BENEŠ, J.: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
24.10.2016 08:00