-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
pro dědečka hledám knihy o historii orlickoústecka, konkrétně Letohrad, Ústí nad Orlicí, Žamberk, Písečná. Případně i období II.sv.války v této oblasti, například partyzáni a odboj. Knihy by měly být z let 2014-2016.
Mockrát děkuji
Dobrý den,
Váš dotaz na knihy o historii Orlickoústecka zaměřené na historii během druhé světové války, které byly vydány v posledních letech, nebyl jednoduchý, ba nemožný. Těchto knih z této oblasti není mnoho. Můžeme Vám ale nabídnout tyto knihy, ať už z žádané oblasti, nebo k tématu druhé světové války:
CIHLÁŘ, Jiří. Těžká léta na Orlickoústecku 1929-1939. Vyd. 1. Ústí nad Orlicí: Oftis, 2000. 176 s. ISBN 80-86042-34-0.0 CIHLÁŘ, Jiří. Sudetoněmečtí demokraté, antifašisté a Orlickoústecko. Vyd. 1. Ústí nad Orlicí: Oftis, 2003. 184 s. ISBN 80-86042-73-1.
Knihy týkající se první světové války:
CIHLÁŘ, Jiří. První světová válka a Orlickoústecko. Vyd. 1. Ústí nad Orlicí: Oftis, 2004. 56 s. ISBN 80-86042-93-6.
Z nejnovějších knih, které se týkají tématu, Vám můžeme nabídnout tyto tituly:
AUSKÝ, Stanislav A. Dobrovolníci: evropská politika a druhá světová válka. Vyd. 1. Praha: Dita, 2002. 285 s. ISBN 80-85926-35-0.
DRDA, Adam a KROUPA, Mikuláš. Neznámí hrdinové řekli ďáblovi ne. V Praze: Česká televize, 2014. 236 s. Edice ČT. ISBN 978-80-7448-042-3.
DUFFY, Peter. Bratři Bělští: pravdivý příběh tří mužů, kteří se postavili nacistům, vybudovali tábor v lese a zachránili 1200 Židů. Vyd. 1. V Brně: Jota, 2014. 316 s., [16] s. obr. příl. ISBN 978-80-7462-710-1.
EMMERT, František. Československý odboj za druhé světové války. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2015. 207 stran. ISBN 978-80-204-3886-7.
JIRKA, Luděk a JIRSOVÁ, Blanka. Výpovědi pamětníků druhé světové války. 1. vyd. Strakonice: Muzeum středního Pootaví Strakonice, 2014. 152 s. ISBN 978-80-905572-1-5.
ŽÁČEK, Pavel. Prahou pod pancířem vlasovců. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2014. 327 s. České květnové povstání ve fotografii; sv. 4. ISBN 978-80-204-2681-9.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Praha
Národní knihovna ČR
10.10.2016 08:00