historie obcí ČR
Text dotazu
Můžete mi prosim sdělit, jestli byl vydán nějaký lexikon nebo jina kniha, kronika, soupis o historickém průřezu obcí ČR? Na Slovensku je to např. Historický lexikon obcí SR, nebo Vlastivedny slovnik obcí SR. Jestli ano, kde bych jej co nejjednodušší cestou sehnala. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
místopisem České republiky se zabývá několik knih. Podobně jako Historický lexikon obcí SR vyšel také Historický lexikon obcí ČR:  * Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005. 1. vyd. Praha : Český statistický úřad, 2006. ISBN  80-250-1277-8 (Český statistický úřad : soubor : váz.); 80-250-1310-3 (Český statistický úřad : 1. díl : váz.); 80-250-1311-1 (Český statistický úřad : 2. díl : váz.) (2 svazky ).
Potřebné informace byste mohla nalézt také v publikacích:
* Obce České republiky. Malý lexikon. Praha : Český statistický úřad, 1993
* Retrospektivní lexikon obcí Československé socialistické republiky 1850-1970 : Počet obyvatelů a domů podle obcí a částí obcí podle správního členění k 1. lednu 1972 a abecední přehled obcí a část obcí v letech 1850-1970. Praha : Fed. stat. úřad : SEVT, 1978
* AUGUSTIN, Josef. Velká encyklopedie měst a obcí ČR. 1. vyd. Sokolov : Arbor ; Praha : Knižní klub, 2001. ISBN 80-242-0565-3 (Euromedia Group - Knižní klub : váz.) ; 80-901534-1-0 (Arbor : váz.)
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. (5 svazků)
* SEDLÁČEK, August. Místopisný slovník historický království českého. vyd. 2., v Argu 1. Praha : Argo, 1998. ISBN 80-7203-099-X (váz.)
* BAHLCKE, Joachim. Lexikon historických míst Čech, Moravy a Slezska. 1.vyd. Praha : Argo, 2001. ISBN 80-7203-402-2 (váz.)
Místopisy a lexikony obcí Moravy a Slezska:
* HORÁK, Miloš. Encyklopedie obcí Moravy a Slezska. Díl 1, Úvod do problematiky Moravy a Slezska v jejich historických hranicích. 1. vyd. Třebíč : Arca JiMfa, 1997. ISBN 80-7221-008-4 (váz.)
* HOSÁK, Ladislav. Historický místopis země Moravskoslezské. Vyd. 2. Praha : Academia, 2004. ISBN 80-200-1225-7 (váz.)
Všechny tyto knihy jsou k dispozici v příruční knihovně Referenčního centra NK ČR, záznam o knihách naleznete v Online katalogu Národní knihovny (NKC):
https://aleph.nkp.cz/cze/nkc . Popřípadě můžete knihy dohledat v katalozích ostatních knihoven České republiky, a to přes Souborný katalog ČR:
https://aleph.nkp.cz/cze/skc , Jednotnou informační bránu: http://www.jib.cz či online katalog jednotlivých knihoven.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.12.2007 11:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu