Historie mydlářství a cechu mydlářů
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych něco zjistit o cechu
mydlářů v čechách a historii mydlářství. Jsou nějaké prameny kde bych se
toto dozvěděla?
Odpověď
Dobrý den,
zřejmě nejvíce informací o historii mydlářství obsahují níže uvedené publikace a také články:
* WINTER, Zikmund. Dějiny řemesel a obchodu v Čechách v XIV. a v XV. století. V Praze : Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1906 (Alois Wiesner). vii, 976 s. ; 24 cm. (Spisy musejní ; č. 170)
- zde je třeba trošku zapátrat v textu, zmínky o mydlářích jsme nalezli např. na str. 130, 426-427, 582, ale je možné že budou i jinde
* Královéhradečtí mydláři Pilnáčkové vzpomínají 125 let své práce : [1812-1937 : Vzácné jubileum českého podniku] / Uměleckou výzdobu provedl Josef Wenig. V Hradci Králové : firma Josef Pilnáček, 1937 (Praha : Jan Ziegloser). 32, [II] s. ; 4°.
Články z databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl) :
* EICHINGER, Zdeněk. Vzpomínky na továrnu Františka Otty. In: Rakovnický historický sborník. Rakovník : Státní okresní archiv Rakovník. ISSN 1213-5879. Č. 2 (2001), s. 86-116.
Resumé: Vzpomínky na Františka Ottu, zakladatele továrny na výrobu mýdla v Rakovníku.
* Otta, František, 1848-1939 * mydláři * podnikatelství * podnikatelé * biografie
* Královéhradečtí mydláři : řemeslo vzkvétalo již ve středověku. In:
Hradecké noviny. Hradec Králové. ISSN 1210-602X. Roč. 7, č. 297 (19981219), s. 13.
* Hradec Králové * vlastivěda Čech * české dějiny * dějiny měst * mydlářský průmysl * výroba mýdla * stol. 16.-20.
* FIALA, Jaroslav. Renezance mydlářství. In: Svobodné slovo. ISSN 0231-732X. Roč. 49, č. 113 (19930518), s. 8.
* Bratři Tolmanové (Roztoky) * Roztoky * výroba mýdla * mydlářství * mydlářské dílny * řemeslnická tradice * řemesla * česká řemesla * restituce
* obnova výroby * r. 1806-1949 * r. 1993
Článek z bibliografické databáze Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz) :
* Hynková, Hana : Pár slov o mydlářském řemesle. Panorama 6, 1998, s. 53-55.
Existují také archivní fondy cechů mydlářů konkrétních měst, zde lze nalézt zajímavé informace o vývoji živnosti, dějinách řemesla, také např. pracovní osvědčení, účetní knihy platů apod. Jednotlivé fondy je možné vyhledat prostřednictvím databáze Archivní fondy a sbírky v České republice (http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/default.aspx ) na stránkách Ministerstva vnitra ČR, do vyhledávacího pole Název fondu (sbírky) stačí zadat výraz mydlář. Všechny fondy však nemusejí být veřejnosti přístupné, informace o přístupu k fondu jsou v záznamu vždy uvedeny.
Velmi stručné informace jsou k dispozici také na internetu, např.:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%BDdlo
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.02.2011 12:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu