Historie chovu psů v Čechách
Text dotazu
Dobrý den,
studuji historii na Filosofické fakultě v Českých Budějovicích a za téma své
diplomové práce jsem si zvolila chov a plemenitbu psů v Čechách 19. století.
Snažím se vyhledat co nejvíce písemných pramenů z dané doby.
Ráda bych se zeptala, koho bych mohla kontaktovat ohledně dochovaných
písemných zdrojů (zprávy z výstav, plemenné knihy, archiv časopisu Svět
zvířat...), případně kde by bylo možno nahlédnout do dobových písemností s
kynologickou tematikou. Literaturu současnou již dohledanou mám.
Velmi děkuji za případnou odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz jsme již obdrželi 26.6. Během pátečního dne jsme se pokoušeli dohledat kýžené informace k Vámi zadanému tématu. Jak již možná víte, první kynologické spolky na území Čech a Moravy vznikaly až na konci 19. století.
Jak se zdá, úplně prvním spolkem na území Čech, který se věnoval i kynologii, byl Spolek myslivců, který vznikl v roce 1848. Většina prvních kynologických spolků byla řízena z Vídně a jejich jednacím jazykem byla němčina (např. Spolek pro chov a výcvik psů pro Království české). Dalším spolkem, který vznikl na území Čech, byl Ústřední spolek pro ochranu honby a chov loveckých psů, jehož základy byly položeny v roce 1883. Spolek také vydal první plemennou knihu na území Čech (Kniha kmenorodová). V roce 1898 vznikl Zemský spolek chovatelů ušlechtilých psů, jenž vydával Zemskou knihu rodokmenů psů. Bohužel, ani jednu z těchto plemenných knih se nám nepodařilo v Národní knihovně ČR dohledat. První plemennou knihou, kterou NK ČR nabízí, je Československá kniha rodokmenů. Praha: Čsl.lovecký a kynologický říšský svaz. 1925.
Nabídnout Vám můžeme časopis Svět zvířat, který vycházel od roku 1897 do roku 1923. V Národní knihovně ČR byl tento časopis již převeden na mikrofilm. Výpůjčka mikrofilmu je prezenční, a to do některé ze studoven s přístrojem na prohlížení mikrofilmů. Pro realizaci výpůjčky ovšem musíte být čtenářkou Národní knihovny (objednání mikrofilmu - přes Online katalog Národní knihovny).
Dále od roku 1898 vycházel časopis Lovecký obzor: illustrovaný zábavně-poučný časopis pro myslivce, střelce, kynology, rybáře a přátele přírody z Čech, Moravy a Slezska. Záznam o periodiku naleznete v Naskenovaných katalozích: http://katif.nkp.cz/, Generální katalog I., NOVOTNY F - PASO, OBEZ-OBZOR, číslo lístku 1265 - časopis si můžete objednat pomocí formuláře v záložce "Objednat titul" - záznam o archivních exemplářích je uveden v Online katalogu NK ČR).
S dotazem na plemenné knihy, zprávy z výstav apod. Vám doporučujeme obrátit se na specializovanou Zemědělskou a potravinářskou knihovnu:
http://www.knihovna.uzpi.cz/static.asp?str=z_historie&ch=56&ids=2582 , popřípadě na Českomoravskou kynologickou unii:
http://www.cmku.cz/index2.php?stranka=uvod či Českomoravskou mysliveckou
jednotu: http://www.cmmj.cz/default.asp . Otázka chovu a plemenitby loveckých psů byla po dlouhý čas šlechtickou výsadou, je možné, že některé potřebné písemnosti by mohly obsahovat archivy některých šlechtických rodů, mohly by být uloženy na šlechtických sídlech apod. Archivní sbírky je možné dohledávat prostřednictvím stránek Ministerstva vnitra ČR  - Archivnictví, Archivní fondy v ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx , některé písemnosti v německém jazyce by mohly být uloženy v Österreichisches
Staatsarchiv: http://www.oesta.gv.at/ (hlavní archiv bývalého Rakousko-Uherska).
Historii vývoje českých plemen naleznete v knize:  Česká národní plemena psů
: historie a vznik plemen, standard, vlastnosti a využití / [Jan Findejs ...
et al.]. 1.vyd. Praha : Plot, 1998. ISBN 80-238-2833-9.
Zdroje:
PROCHÁZKA, Zdeněk. Chov psů. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2005. ISBN 80-7185-768-8.
http://www.cmku.cz/index2.php?stranka=historie
http://www.cmmj.cz/historie/historieCMMJ.asp
Katalogy Národní knihovny ČR:
Online katalog NK ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc Naskenované katalogy NK ČR: http://katif.nkp.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2008 10:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu