historický fakt jako historicko-filosofický pojem
Text dotazu
Dobrý den! Marně hledám jakoukoliv informaci o pojmu "historický fakt", a to nikoliv jako o pouhém označení faktu X data z minulosti, ale jako fenoménu sloužícímu k interpretaci dějin. Tedy nemohu narazit na práci, která by pojednávala o vztahu historického faktu a historické skutečnosti, o jeho proměnách a (de)formování v čase, proměně jeho interpretace s příchodem nových způsobů bádání v historii. Alespoň to jsou okruhy, které by se ve spojitosti s ním měly objevit. P.S.: jedná se o jednu z otázek z předmětu "dějiny dějepisectví", pro kterou si hledám podklady.
Odpověď
Dobrý den,
jde zřejmě o otázku metodologie, teorie či filozofie dějin - a patrně by bylo třeba hledat odpověď na vaši otázku v rámci obecnějších pojednání.
Uvádíme několik titulů ze stránek Ústavu světových dějin FF UK (http://usd2.ff.cuni.cz/sylaby/stellner-uvodproseminar3.php). Plus další tituly, které jsme zjistili v našich fondech, jeden z nich se přímo vztahuje k tématu, jak jste jej formuloval.
Další literaturu můžete hledat v bázích NKC, ANL (https://aleph.nkp.cz/F) pomocí klíčových slov: metodologie dějin, filozofie dějin, historiografie.
Nakonec: pokud jde o přípravu ke zkoušce, měl by vám dotazy k literatuře zodpovědět váš učitel, nebo zkoušející. Naše odpověď zákonitě nemůže být úplná a kvalifikovaná.
Z. Jindra, F. Svátek, J. Štaif: Úvod do studia hospodářských a sociálních dějin, Praha 1997
Miroslav Hroch a kol., Úvod do studia dějepisu, Praha 1985
Marc Bloch, Obrana historie aneb historik a jeho řemeslo, Praha 1967
E.H. Carr, Co je historie?, Praha 1968
Max Weber, Autorita, etika a společnost, Mladá Fronta 1997
Fernand Braudel, Dlouhé trvání, in: Antologie francouzských společenských věd: Antropologie. Sociologie. Historie, Cefres No 8, Praha 1995
Fakten und Fiktionen : über die Grundlagen historischer Erkenntnis / Richard J. Evans ; aus dem Englischen von Ulrich Speck. -- Studienausg.. -- Frankfurt am Main : Campus, c1999. -- 288 s. ; 23 cm
Úvod do studia dějepisu a historický proseminář / Jaroslav Vaculík, František Čapka. -- 2., upr. vyd.. -- Brno : Masarykova univerzita, 2004, c2000. -- 104 s. ; 21 cm
Filozofie dějin: problémy a perspektivy / Ivana Holzbachová a kolektiv. -- 1. vyd.. -- Brno : Masarykova univerzita v Brně, 2004. -- 295 s. ; 25 cm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 12:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu