História vzniku priezvisk v Európe - diela
Text dotazu
Dobrý deň, márne už dlhšie hľadám na internete i v knihách v knižnici, ktoré sa zaoberajú priezviskami informáciu o tom, v ktorých storočiach vznikali v ktorých oblastiach Európy priezviská, či prímenia. Mohli by ste mi, prosím, o tom niečo napísať a uviesť zdroj, ktorý o tom hovorí? Ďakujem.
Odpověď
Dobrý den, informace (a mnoho odkazů na další zdroje) najdete v anglické wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Family_name.
Dotaz:
Dobry den, dakujem za vas tip, ale dufala som v akademickejsi zdroj, ako je Wikipedia. Pisem diplomovu pracu a citovat Wikipediu nie je mozne. Kazdopadne dakujem za snahu.
Odpověď:
Dobrý den, nepodařilo se nám bohužel v nám dostupných zdrojích najit žádnou tištěnou odbornou publikaci, která by se týkala historie vzniku a vývoje příjmení v Evropě.
Pod článkem, jehož adresu jsem Vám poslala v předchozí zprávě, najdete odkazy na různé podrobnější zdroje.
Informace o vzniku a vývoji příjmení v konkrétních jazykových prostředích jistě najdete i v publikacích pojednávajících o etymologii příjmení v těchto jazycích, např. (udávám publikace dostupné v Národní knihovně ČR, podle elektronického katalogu http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
Maxia, M.: Dizionario dei cognomi sardo-corsi : frequenze, fonti, etimologia. Cagliari : Condaghes, c2002. -- 317 s. ; 24 cm
Francipane , M.: Dizionario ragionato dei cognomi italiani : 5000 voci, 21000 varianti, 2100 cognomi stranieri comparati, etimologie, fonti storiche, curiosita antropiche. Milano : Biblioteca Universale Rizzoli, 2007. -- 1045 s. ; 18 cm
Neumann, I.: Die Familiennamen der Stadtbewohner in den Kreisen Oschatz, Riesa und Grossenhain bis 1600. Berlin : Akademie-Verl., 1981. -- 341 s. : 1 vol. mp.
Roesel, H.: Die Familiennamen von Rettendorf : eine sprachliche und kulturhistorische Untersuchung. Münster : Lit, 1995. -- xiv, 239 s. ; 21 cm
Nikonov, V. A.: Geografija famílii. Moskva : Nauka, 1988. -- 189 s. : il.
Nikonov, V. A.: Imja i obšcestvo. Moskva : Nauka, 1974. -- 276 s. : il. ; 22 cm
Gergely, P. B.: A kalotaszegi magyar osaládnevek rendszertani és funkcionális vizsgálata. Budapest : Akadémiai, 1981. -- 94 s
Staltmane, V.: Latyšskaja antroponimija : Familii. Moskva : Nauka, 1981. -- 227 s. : il.
Vanagas, A.: Lietuviu pavardžiu žodynas. Vilnius : Mokslas, 1985-1989. -- 2 sv.
Bahlow, H.: Niederdeutsches Namenbuch. Walluf bei Wiesbaden : M. Sändig, 1972. -- 572 s.
Fedosjuk, J.: Russkije familii : populjarnyj etimologiceskij slovar'. Moskva : Flinta : Nauka, 2002. -- 237 s. ; 21 cm
Baskakov, N. A.: Russkije familii tjurkskogo proischoždenija. Moskva : Nauka, 1979. -- 278 s. : obr. príl.
Mac Lysaght, E.: The surnames of Ireland. Dublin : Irish Academic Pr., 1967. -- 21, 377 s. ; 20 cm
Verstappen, P.: The book of surnames : origines ans oddities of popular names. London: Pelham Books, 1980.
Možná na nějaké další zdroje by Vás mohli odkázat v Jazykové poradně Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR (http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm;
e-mail: poradna@ujc.cas.cz).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2009 08:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu