Herečka Vlasta Vlasáková
Text dotazu
Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, na herečku
Vlastu Vlasákovou (1921 - 1983). Zejména by mě zajímalo, jaká ocenění a
státní vyznamenání tato herečka získala a též její mimoherecké aktivity
(měla být i poslankyní České národní rady). Moc Vám děkuji za odpověď!
Odpověď
Dobrý den,
o herečce Vlastě Vlasákové se v současné literatuře příliš nehovoří.
Biografické heslo k zmíněné herečce nabízí například kniha Miloše Fikejze:
Český film - herci a herečky. Přehled ocenění, které Vlasta Vlasáková obdržela, zde ovšem uveden není. Tuto informaci jsme museli dohledávat v dobovém tisku 70. a 80. let 20. století. Dle níže uvedených článků byla Vlasta Vlasáková nositelkou následujících ocenění:
* divadelní ceny Jaroslava Průchy (únor 1972  - za roli komisařky ve Višňovského Optimistické tragedii)
* státní ceny Klementa Gottwalda (udělena 1.5. 1972 - za roli komisařky ve Višňovského Optimistické tragedii)
* 27. 2. 1973 obdržela titul zasloužilá umělkyně
* taktéž byla držitelkou vyznamenání Za zásluhy o výstavbu
Mimo divadlo hrála v několika filmech a televizních inscenacích, spolupracovala také s ostravským rozhlasem. V jejím životě byla důležitá i politická činnost. Po dvě volební období byla poslankyní České národní rady.
Zdroje a literatura:
* FIKEJZ, Miloš. Český film : herci a herečky. III. díl. S-Ž. 1. vyd. Praha
: Libri, 2008. ISBN 978-80-7277-353-4. (biografické heslo)
* Noví zasloužilí umělci. Filmová kartotéka. 1973, č. 11 (23. 3.), s. 2.
* Státní ceny Klementa Gottwalda. Filmová kartotéka. 1972, č. 49 - 50 (22.
12.), s. 3.
* Laureáti státní ceny Klementa Gottwalda 1972. Rudé právo. 1972, r. 52 - 53, č. 101 ( 29. 4.), s. 4.
* Cenu národního umělce Jaroslava Průchy...Rudé právo. 1972, r. 52 - 53., č.
45 (23. 2.), s. 2.
* [da]. Vlasta Vlasáková. Rudé právo. 1972, r. 52 - 53., č. 107 (6. 5.), s.
4.
* [d]. Odešla Vlasta Vlasáková. Scéna. 1983, r. 8, č. 6 (25. 3.), s. 2.
* [er]. Zemřela Vlasta Vlasáková. Rudé právo. 1983, r. 63, č. 53 (4. 3.), s.
2.
* ŠMERALOVÁ, Eva. Za Vlastou Vlasákovou. Rudé právo. 1983, r. 63, č. 57 (9.
3.), s. 5.
* HROUDA, Vladimír. Galerie tvůrců socialistického umění. Nelze oddělit společenskou angažovanost od umění. Vlasta Vlasáková 7.10. 1921 - 2.3.1983.
Haló noviny. 1995, r. 5. č. 151 (29. 6.), s. 9.
(Některé z výše zmíněných článků jsou dostupné v digitalizované podobě v rámci systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz) na počítačích Národní knihovny ČR)
S případnými dalšími dotazy se můžete obrátit také na Infopult Divadelního
ústavu: http://www.divadlo.cz/infopult/verejnost.asp?infopult=1
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2010 11:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu