Havlín
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě jakým způsobem vzniklo příjmení Havlín a odkud pocházíme. Vím
o hoře v Praze na Zbraslavi, která se také jmenuje Havlín a zajímala by mě i
tato souvislost. Byl bych rád, kdyby mi odpověď přišla na e-mail.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se Vám za delší dobu odpovědi, která byla způsobena velkým množstvím dotazů zaslaných službě Ptejte se knihovny NK ČR v minulém týdnu.
Příjmení Havlín je odvozeno z osobního jména Havel, které je latinského původu z Gallus= obyvatel Galie - počeštěno na Havel - podobně jako Paulus na Pavel.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 645 mužů a 680 žen s příjmením Havlín/ová. Statistiky naleznete na adrese: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx .
Kopec Havlín na Zbraslavi byl nejspíše pojmenován po svatém, kterému je zasvěcen kostel na jeho vrcholu - kostel sv. Havla. O kostele se dočtete např. na http://www.zbraslavhistorie.info/ , http://www.turistik.cz/cz/kraje/hlavni-mesto-praha/okres-hlavni-mesto-praha/praha-okres-hlavni-mesto-praha/havlin-zbraslav/ .
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání druhé. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-0775-X.
Kopec Havlín jsme bohužel v knihách o původu zeměpisných názvů nenašli.
Procházeli jsme publikace:
* LUTTERER, Ivan; MAJTÁN, Milan; ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména Československa : slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. 1. vyd.. Praha : Mladá fronta, 1982. 373 s.
* OLIVOVÁ-NEJEZCHLEBOVÁ, Libuše. Pomístní jména v Čechách : o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. Vyd. 1.. Praha : Academia : Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky, 1995. 520 s. ISBN 80-901072-8-1 * 80-200-0554-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 08:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu