harfa
Text dotazu
Kolik má harfa strun?
Odpověď
Dobrý den, harfa je strunný hudební nástroj, jenž bývá řazen do skupiny takzvaných rámových chordofonů a na nějž se drnká prsty. Původně měla harfa jiný tvar, než jaký má dnes. V dávnověku se harfa vyskytovala v Egyptě a téměř současně také v Mezopotámii, o čemž svědčí různá dobová vyobrazení. Známy jsou rovněž biblické příběhy o králi Davidovi, který měl při hře na harfu problémy s laděním.
Do Evropy přišla harfa v období středověku. Severští bardové a trubadúři z jihu se doprovázeli na ruční harfu a z tohoto gotického nástroje se vyvinula dnešní harfa.
Harfa měla původně diatonické ladění, v 16. století však vznikla také harfa chromatická. Roku 1720 byla poprvé zkonstruována harfa pedálová, která se pedálem umístěným na spodní straně podstatně lišila od bezpedálové harfy renesanční pocházející z 15. a 16. století. Téměř o sto let později, roku 1811 zkonstruoval pařížský výrobce klavírů sedmipedálovou harfu, užívanou od té doby mimo jiné v symfonickém orchestru. Tento nový nástroj se sedmi pedály poprvé umožnil hrát ve všech  tóninách.
Nejen tvar  harfy prošel za vice než 30 staletí své existence obrovskými proměnami. V dávných dobách měla harfa pouze 5-6 strun, dnes jich má 46-48. Nejdelší struna měří asi 1,50 m, nejkratší 12 cm.
Na struny lze hrát z obou stran, tzn. oběma rukama. Hraje se prsty, dříve se hrávalo dokonce nehty. Zvuk se tlumí často dlaní.
Pro orientaci v množství strun se střídavě užívá tří barev :  červené, modré a bílé.
zdroj : B. Oling, H. Wallisch : Encyklopedie hudebních nástrojů, Rebo Productions : Dobřejovice, 2004.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.01.2009 17:57
Anonym píše:
Pátek 03.11.2017 06:03
V jakém období vznikla harfa, kterou známe dnes? V období klasicismu nebo romantismu?
PSK - admin píše:
Pátek 03.11.2017 18:18
Dobrý den,
moderní sedmipedálovou harfu zkonstruoval v roce 1811 pařížský výrobce klavírů Sébastien Erard (1752-1831), jenž si později otevřel filiálku v Londýně (tato firma existuje dodnes). Sedmipedálová harfa je užívaná od té doby mimo jiné v symfonickém orchestru. Tento nový nástroj se sedmi pedály poprvé umožnil hrát ve všech tóninách.
Období hudebního klasicismu se datuje zhruba mezi lety 1750-1820, nicméně konec klasicismu se naopak překrývá se začátkem romantismu. Určení toho, zda vznik moderní harfy patří do období klasicismu nebo romantismu, nemusí být zcela jednoznačné. Raný romantismus na počátku 19. století pozvolna vyplynul z hudebního klasicismu, podobně jako se klasicismus v první pol. 18. st. postupně vyvíjel z galantního slohu.
Harfa bývá řazena do skupiny takzvaných rámových chordofonů, na nějž se drnká prsty. Původně měla harfa jiný tvar, než má dnes. V dávnověku se harfa vyskytovala v Egyptě a téměř současně také v Mezopotámii, o čemž svědčí různá dobová vyobrazení. Známy jsou rovněž biblické příběhy o králi Davidovi, který měl při hře na harfu problémy s laděním.
Tvar harfy prošel za více než 30 století své existence obrovskými proměnami. V dávných dobách měla harfa pouze 5-6 strun, dnes jich má 46-48. Nejdelší struna měří asi 1,50 nejkratší pouhých 12 cm. K tomu, aby struny správně zněly, musí být nástroj velmi dobře zkonstruován. Rezonanční skříň zajišťuje plnost tónu. Od ní vedou struny nahoru na kovový rám, kde jsou připevněny kolíčky. Na stavbu harfy se používá převážně sykomorové dřevo, dlouhé struny bývají kovové, krátké střevové.
Harfa měla původně diatonické ladění, v 16. století však vznikla také harfa chromatická. Roku 1720 byla poprvé zkonstruována harfa pedálová, která se pedálem umístěným na spodní straně podstatně lišila od bezpedálové harfy renesanční pocházející z 15. a 16. století. První harfová sonáta byla od C. P. Bacha a byla hrána roku 1762. Do symfonie zahrnul harfu poprvé H. Berlioz, a to roku 1830 do Fantastické symfonie.
Zdroje a doporučené odkazy :
OLING,B., WALLISCH. H. Encyklopedie hudebních nástrojů. Rebo International, b.v. 2004
AINSLEY, R. Encyklopédia vážnej hudby. Bratislava: Perfekt, 1998
https://cs.wikipedia.org/wiki/Harfa
http://dejiny.hudby.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=356
https://cs.wikipedia.org/wiki/Orchestr
https://is.muni.cz/[…]/kurz.pdf
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu