Habrman/nnovo náměstí?
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se správně píše Habrmanovo či Habrmannovo náměstí (tedy byl-li dotyčný Habrman nebo Habrmann)? Sekávám se s oběma verzemi a nevím, která je správná. Děkuji Vám
Odpověď
Dobrý den,
v tištěných zdrojích týkajících se města Plzně jsme se s názvem tohoto náměstí setkali pouze jednou, a to jako Habrmannovo náměstí (HRBOTICKÁ, Jana. Plzeň: nejkrásnější památky. Plzeň : Fraus, c2005. [64] s. ISBN 80-7238-413-9), jinak je v tomtéž tvaru uváděn na mapách Plzně, dostupných např. na Mapovém portálu města Plzně (http://www.plzen.eu/o-meste/mapy/).
Název je ve tvaru Habrmannovo náměstí uveden také mezi geografickými autoritami Databáze národních autorit ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/aut).
Náměstí zřejmě dostalo svůj název po Gustavu Habrmanovi (1864-1932), novináři a sociálně demokratickém politikovi, který v Plzni působil a je také pochován na ústředním hřbitově.
Bližší životopisné údaje o jeho osobě můžete získat např. z těchto zdrojů:
* Báze regionálních osobností SVK Plzeň: https://svkpk.cz/katalogy-databaze/#dbe-regionalni&regionalni-osobnosti
* TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. I. díl, A-J. Praha; Litomyšl: Paseka, 1999. Str. 392.
* Ottův slovník naučný nové doby : dodatky k Velikému Ottovu slovníku naučnému / redakci vede B. Němec. - Praha : Otto, 1930-1943. - 6 dílů
Na stránkách Českého rozhlasu jsme však nalezli článek, který upozorňuje na to, že varianta Habrmannovo náměstí je chybná, jelikož Gustav Habrman je psán s jedním "n".
Více by Vám snad mohl napovědět ještě následující článek:
Plzeňské ulice a náměstí [pojmenované v minulosti podle soc. demokrata Gustava Habrmana]. Plzeňské noviny, 1990, 13.4., č.15., s. 3.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.12.2009 12:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu