griliáš
Text dotazu
Z jakého jazyka pochází a jak se vlastně správně píše název sladké hmoty z karamelizovaného cukru a oříšků - griliáš nebo griliáž? Jakého je rodu?
Odpověď
Dobrý den, Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR, kterou bychom doporučovali jako nejaktuálnější zdroj, uvádí tvar "griliáš", který je rodu mužského neživotného. Odkaz na heslo, včetně skloňování, naleznete na adrese http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=grili%C3%A1%C5%A1.
Akademický slovník cizích slov (z roku 1995) uvádí také "griliáš" (rod mužský, 2.p. griliáše), tvar "griliáž" naleznete spíše ve starších slovnících. Slovník spisovného jazyka českého (z r. 1989) zmiňuje "griláž, griliáž" (rod ženský), totéž obsahuje i Příruční slovník jazyka českého (1935-37).
Slovo pochází z francouzského výrazu "grillage" = pražení od "griller" = pražit, péci na rožni.
Použité zdroje:
* Akademický slovník cizích slov. I. díl, A-K. Praha: Academia, 1995. Str. 274. ISBN 80-200-0523-4.
* Slovník spisovného jazyka českého. I, A-G. Praha: Academia, 1989. Str. 551.
* Příruční slovník jazyka českého. Díl I., A-J. V Praze: ČSAV, 1935-1937. Str. 803.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého: se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1978. Str. 172. ISBN 80-04-23715-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.11.2009 14:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu