Goethe
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych českou verzi Goethových básní DER SÄNGER, DER UNTERUE KNABE, DER TOTENTANZ a DAS BLÜMLEIN WUNDERSCHÖN. Můžete mi napsat, jestli tyto básně byly přeloženy a kde se dají sehnat? Potřebovala bych je v rámci studentského projektu. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, kolegové z Goethova institutu nám předali Váš dotaz na překlady vybraných Goethových básní do českého jazyka. Ve fondu Národní knihovny jsme nalezli několik knih, které  Vámi zmíněné básně obsahují.
Všechny čtyři básně ( Pěvec, Divukrásná květinka, Nevěrník, Tanec Mrtvých ) naleznete v knize balad : GOETHE, Johann Wolfgang von.  Balady. [přeložil Otokar Fischer ; doslov Karel Krejčí] 1.vyd. . v tomto uspořádání.  Praha : Odeon, 1976.
Tři básně (Pěvec, Divukrásná květinka a Tanec mrtvých) obsahuje vydání Goethových balad z roku 1931: GOETHE, Johann Wolfgang von.  Lyrika a balady. [Přeložil Otokar Fischer].  V Praze : Fr. Borový, 1931.
Tři básně  (Pěvec, O spanilém kvítku a Tanec mrtvých) byly přeloženy a vydány  také v knize vybraných básní: GOETHE, Johann Wolfgang von. Goetheho vybrané básně. [Přeložil Jan Nečas] Praha: I.L. Kober, 1889. Knihu můžete nalézt v digitalizované podobě v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do?lang=cs (Monografie, řazení podle názvu knihy: Goetheho vybrané básně ). Protože kniha byla vydána po roce 1880, plný text  je dostupný pouze z počítačů Národní knihovny.
Je pravděpodobné, že některé z uvedených básní budou obsahovat i další vydání Goethových balad:
* GOETHE, Johann Wolfgang von. Balady.(přel. Otokar Fischer ; Výbor připr., doslov a pozn. naps. Eduard Goldstücker)  5. vyd., (v MF 1. vyd.)   Praha : Mladá fronta, 1958
*  GOETHE, Johann Wolfgang von.  Ballady Göthovy. (přeložil Ladislav Quis). V Praze : Tisk a náklad  dra. Ed. Grégra, 1879.
* , Johann Wolfgang von. Balady.(přel. J.Laichter) in: Žeň z literatury, sv.29. V Praze: 1912.
* , Johann Wolfgang von. Balady.(přel. J.Kamenář) in: Sborník světové poesie, č.117. V Praze, 1891.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.01.2009 14:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu